Sikerült megtermékenyíteni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból kinyert petesejteket

Sikerült mesterségesen megtermékenyíteni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból kinyert petesejtek egy részét – jelentette be a csehországi Dvur Králové-i állatkert, aminek a szakértői részt vettek az olaszországi Cremonában vasárnap végrehajtott beavatkozáson.

Kenyai, német és cseh tudósok augusztus 22-én nyertek ki 10 petesejtet Najintól és Fatutól a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen, ahol a két nőstény él. A szakemberek 10-ből 7 petesejten hajtottak végre vasárnap mesterséges megtermékenyítést északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáit felhasználva. Szeptember 10-re várható a bejelentés azzal kapcsolatban, hogy fejlődésnek indultak-e a megtermékenyített embriók. Az embriót a tervek szerint lefagyasztják, majd később dajkaanyába, egy déli szélesszájú orrszarvúba ültetik be.

Az in vitro megtermékenyítést az olasz Avantea biotechnológiai laboratórium végezte. A projektben a Dvur Králové-i állatkert mellett a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület, a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat és a berlini székhelyű Leibniz Zoológiai Kutatóintézet is részt vesz.

A tudósokat meglepte a megtermékenyült petesejtek nagy aránya. A kísérletet vezető Cesare Galli, az Avantea alapítója, az állatklónozás szakértője azt mondta, a déli szélesszájú orrszarvúnőstények európai állatkertekben végzett mesterséges megtermékenyítésében nem sikerült ilyen magas arányt elérni.

Galli arra számít, hogy legalább a petesejtek egy része fejlődésnek indul. 

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik, de vemhesség nem jött létre, Suni 2014-es és az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt a spermájukat lefagyasztották.

Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú még halála előtt, 2017-benFotó: STR/AP

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban, de az évtizedekig tartó orvvadászat megtizedelte a populációt.

A tudósok végső célja, hogy legalább 5 példányt tudjanak szabadon engedni az afrikai vadonban, ennek megvalósításához évtizedekre lenne szükség. (MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.