Így reklámozza a Magyarországra költözés előnyeit az oroszoknak egy ottani költöztető cég

2019 augusztus 27., kedd 11:41
186

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra az orosz online reklámra, ami vicces bepillantást nyújt abba, hogyan látja, illetve láttatja Magyarországot egy olyan orosz, aki érdekelt abban, hogy idecsábítsa a honfitársait.

A hirdetést feladó, Pervaja Transzportnaja nevű cég nem valami letelepedési kötvényeket forgalmazó ügynökség, hanem egy szállítmányozó és fuvarozó vállalkozás, aminek a szolgáltatásai közé tartozik komplett orosz háztartások külföldre költöztetésének leszervezése., a bepakolástól a fuvarozáson át a papírmunka elintézéséig.

Az egészoldalas hirdetés felvezetésében a Magyarországra költözés melletti legfontosabb érveket sorolják fel, úgymint

 • gyorsan növekedő gazdaság, ami egyre több migránst vonz
 • stabil gazdaság
 • alacsony adók
 • megbízható bankrendszer
 • barátságos lakosság
 • csodálatos klíma
 • szép természeti környezet
 • remek tokaji bor

A következő blokkban tömören ismertetik, hogy milyen vízumok szerezhetők meg Magyarországra és mik a tartós itt-tartózkodás alapvető jogi feltételei, majd következik a minket igazán érdeklő szakasz, ahol részletesebben felfestik milyen mindennapi életre számíthat nálunk egy ideköltöző orosz.

Az élet nem könnyű, de azért kellemes, ha az ember időben befizeti a számlát

Elsőként azt emelik ki, hogy sok EU-tagországtól eltérően Magyarországon a külföldiek nemcsak lakást, de telket is vásárolhatnak, kivéve a mezőgazdasági földeket. Majd arról tájékoztatják az érdeklődőket, hogy több cég is szervez átlagosan 4-5 napos ingatlannéző túrákat oroszoknak, repülőjeggyel, szállodafoglalással, oroszul tudó, ingatlanügyekben járatos ügyvédekkel és ingatlanügynökökkel.

 Elsőre kissé meglepő, de a mindennapi életben elmélyedő szakasz azzal a megállapítással kezdődik, hogy tapasztalt orosz utazók kezdetben az életszínvonaluk csökkenésével számolhatnak. A hirdetés elmagyarázza, hogy az árak ugyan jellemzően alacsonyabbak, mint Oroszországban, de komoly versenyhelyzet miatt nehezebb álláshoz jutni és üzletbe fogni. A szöveg szerint az orosz üzletemberek tapasztalatai szerint Magyarországon évi átlag 2-5 százalékos nyereséggel lehet számolni.

A háztartások legnagyobb kiadási tétele, Európa más részeihez hasonlóan az energiaszámla - csodálkozik az orosz reklám szerzője. Ez nemcsak áram- de gázszámlát is jelent, és  a magyarok gázt használnak többek között a melegvíz előállításához is. A szöveg külön felhívja a figyelmet arra, hogy a víz nálunk sokkal drágább, mint Oroszországban. Az egyéni kukavásárlásról és szemét elszállításáról olyan részletességgel írnak, mintha ez szokatlan szolgáltatás lenne. Úgy tudják ugyanakkor, hogy nálunk nem léteznek szemétlerakók, ahová a lakosság elviheti a háztartási hulladékát.

A messze legbizarrabb rész a kertészekkel foglalkozik. A hirdetés szerint a speciálisan Magyarországra jellemző háztartási kiadások egyike a kertészszámla. Itt ugyanis igen szigorú törvények szabályozzák, hogy a telektulajdonosoknak rendben kell tartaniuk a növényzetet. Ha jót akarsz, te is keress magadnak kertészt, kábé havi 50 euróért találni is fogsz - mondja a hirdetés legtalányosabb mondata.

Egy teljes bekezdésen át szörnyülködnek azon, hogy a magyar közszolgáltató cégek milyen drákói szigorral reagálnak a késedelmes számlabefizetésre és hogy egy emiatt leszerelt mérőóra visszarakatása micsoda tortúra.

Cserébe ideális lehetőségek nyílnak szabadtéri sportolásra, sok az uszoda és a falmászóterem. A pecások figyelmét külön felhívják arra, hogy ebben az országban engedély is kell a horgászáshoz.

A magyar életet leíró rész annak taglalásával zárul, hogy orosz rendszámmal ugyan csak 6 hónapig használhatják az autójukat nálunk, de sok orosz évekig zár így, a közlekedési büntetések nagy részét ugyanis kamerafelvételek alapján róják ki, de cirill betűs rendszám esetén nem küldenek csekket. A szöveg azért megjegyzi azt is, hogy nem minden fenékig tejfel, mert a rendőrség élő rendőrökkel is ellenőrzi a forgalmat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt