Jakarta helyett új fővárosa lesz Indonéziának

Borneó szigetén lesz Indonézia új fővárosa, jelentette be hétfőn Joko Widodo államfő. A költözésre azért van szükség, mert az eddigi főváros, Jakarta gyors növekedése rengeteg környezeti, gazdasági és biztonsági problémához vezetett. Az új főváros létrehozása körülbelül 34 milliárd dollárba fog kerülni, és nagyjából tíz évet vehet igénybe. 

Az új városnak egyelőre nincs neve, de az már biztos, hogy Borneó keleti részén, egy most még erdős területen fogják felépíteni, közel Balkipapanhoz és Szamarindához. 

 "Jakarta túl nagy terhet cipel a vállán kormányzati, üzleti, pénzügyi, kereskedelmi és szolgáltatási központként" - mondta Widodo a CNN tudósítása szerint. A mostani fővárosban tízmilióan élnek, a tágabb környezetében pedig további 30 millióan, ráadásul ez a világ egyik leggyorsabban süllyedő városa a felszín alatti vizek túlzott kitermelése miatt. 

Jakarta mocsaras talajon fekszik, északról pedig a Jáva-tenger határolja, ezért különösen kitett az áradásoknak is. A levegő minősége is borzasztó, annyira, hogy júliusban néhány ember beperelte az államot. 

Borneó nagy része Indonéziához tartozik, de északon Malajziának és Bruneinek is vannak területei. Az elmúlt években így is óriási erdőirtások történtek, az orángutánok létszáma 16 év alatt a felére csökkent

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.