A klímaváltozás még az internetet is tönkreteheti

klímaváltozás
2019 augusztus 28., 07:44
comments 86

Több ezer kilométernyi föld alá temetett optikai kábel kerülhet veszélybe az Egyesült Államok partmenti régióiban a klímaváltozás miatt, írják egy kutatásban, amit a wisconsin-madisoni és az oregoni egyetemen készítettek. A növekvő tengerszint miatt már tizenöt év múlva víz alá kerülhetnek ezek a vezetékek, amelyek az óceánok mélyén fekvő kábelekkel ellentétben nem vízállóak.

"Ez meglepett minket. Azt hittük, van még ötven évünk felkészülni, de nincs annyi időnk" - mondta Paul Barford, a tanulmány egyik szerzője. Úgy számolnak, hogy 2033-ra több mint hatezer kilométernyi vezeték fog veszélybe kerülni, ami elsősorban New York, Miami és Seattle városát érinti majd, de megzavarhatja a globális kommunikációt is. A vezetékeket többnyire 20-25 éve fektették le, amikor Barford szerint még "senki sem gondolt a klímaváltozásra".

Adja magát, hogy gátakkal készüljenek fel, de Barford szerint hosszú távon ez sem jelent megoldást, legfeljebb időt lehet nyerni vele. A kutatás bemutatóján azt mondta, ezek az eredmények arra jók, hogy legalább felhívják a kormány és az ipar figyelmét a probémára. "Ez egy ébresztő. El kell gondolkodnunk, hogyan kezelhetjük ezt a problémát".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.