A klímaváltozás még az internetet is tönkreteheti

Több ezer kilométernyi föld alá temetett optikai kábel kerülhet veszélybe az Egyesült Államok partmenti régióiban a klímaváltozás miatt, írják egy kutatásban, amit a wisconsin-madisoni és az oregoni egyetemen készítettek. A növekvő tengerszint miatt már tizenöt év múlva víz alá kerülhetnek ezek a vezetékek, amelyek az óceánok mélyén fekvő kábelekkel ellentétben nem vízállóak. 

"Ez meglepett minket. Azt hittük, van még ötven évünk felkészülni, de nincs annyi időnk" - mondta Paul Barford, a tanulmány egyik szerzője. Úgy számolnak, hogy 2033-ra több mint hatezer kilométernyi vezeték fog veszélybe kerülni, ami elsősorban New York, Miami és Seattle városát érinti majd, de megzavarhatja a globális kommunikációt is. A vezetékeket többnyire 20-25 éve fektették le, amikor Barford szerint még "senki sem gondolt a klímaváltozásra". 

Adja magát, hogy gátakkal készüljenek fel, de Barford szerint hosszú távon ez sem jelent megoldást, legfeljebb időt lehet nyerni vele. A kutatás bemutatóján azt mondta, ezek az eredmények arra jók, hogy legalább felhívják a kormány és az ipar figyelmét a probémára. "Ez egy ébresztő. El kell gondolkodnunk, hogyan kezelhetjük ezt a problémát". 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.