Hamisított rúdként dobhatják piacra az illegális forrásból származó aranyat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Egy kilós aranytömbök, vagy ahogy a szakmában hívják ezeket, kilobarok. Ilyenekre nyomnak hamis pecsétet azok, akik az illegális forrásból származó aranyukat próbálják tisztára mosni.Fotó: Agnico-Eagles Mines Ltd / Wikimedia Commons - CC BY 1.0

Nagy csendben tartják, de hamisítási botrány tartja lázban a világ aranypiacait, írja nagy riportjában a Reuters. A brit hírügynökség összesítése szerint ez idáig akár 50 millió dollár értékű hamis aranytömböt találhattak, de a hamisítványok jó minősége miatt még ezerszámra lehetnek a világ bankjainak széfjeiben hamisított kilós aranytömbök.

Mint írják, az elmúlt három évben, 2017 óta legalább ezer ilyen aranytömböt - ezeket súlyuk alapján kilobarként emlegetik a szakmában, és nem azonosak a köznapi szóhasználatban aranyrúdnak hívott, 12,5 kilós tömbökkel - találtak.

A hamisítványok nem abban az értelemben hamisítványok, hogy nem aranyból készülnek - az olyan hamisítványokat elég könnyű kiszűrni. Ezek valóban aranyból - ráadásul megfelelően nagy tisztaságúra finomított aranyból - készülnek, és csak annyiban hamisítványok, hogy a tömböket a világ hitelesített aranytömbgyártóinak azonosító jeleivel látják el. Egy ilyen aranytömböt az előírások szerint a gyártó logója mellett egyedi sorszámmal is el kell látni - végül ez alapján sikerült azonosítani a hamisítványokat.

Már amit sikerült, mert a Reuters forrásai szerint a minőségük alapján ezeket nehéz kiszűrni, így csak a véletlenszerű ellenőrzéseken bukkanhatnak fel. Vagyis akár még ezrével lehetnek ilyen hamisítványok a széfekben. Hogy valóban mennyi, és kiket érint a botrány, azt nehéz kideríteni, mert az esetleges érintettek egyáltalán nem kívántak erről beszélni a Reutersnek.

A hírügynökség értesülései szerint lépéseket azért tesznek. A Reuters úgy tudja, hogy a JP Morgan, ami egyike a világ öt bankjának, amelyek az aranyban kötött üzleteket hitelesítik, és amelynek a széfjében egyes forrásaik szerint ötven, más forrásaik szerint több száz hamis tömböt találtak, Ázsiában, ahol a hamis tömbök bekerültek a körforgásba, már csak pár, megbízható öntődétől hajlandó aranyat átvenni.

A Reuters szerint ugyanis a lebukott tömbök útjának feltérképezése alapján azok kivétel nélkül Ázsiában kerültek be a körforgásba, vagyis ott vette át és fogadta el hitelesnek ezeket egy kereskedő, ami után már senki se kérdezett rá az eredetükre.

Hogy mi célja lehet annak, aki valódi aranyból önt hamis tömböket? A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint így lehet a legkönnyebben tisztára mosni az amúgy illegális forrásból származó aranyat. Aranyat ugyanis olyan helyeken is termelnek, ahol a bevételeket háborúk finanszírozására fordítják (például Közép-Afrikában), vagy például Észak-Koreából származó aranyat is próbálhatnak így legalizálni. Vagyis lényegében valószínűleg diktatórikus kormányok, hadurak és bűnözők próbálhatnak így pénzükhöz jutni.

Amúgy amikor egy ilyen hamis aranytömb lelepleződik, azt a bankok visszaküldik annak a finomítónak, aminek a pecsétjét rányomták. A legtöbb ilyen finomító Svájcban működik - bár a legnagyobb pont Ausztráliában -, ott az a rend, hogy a finomítók értesítik erről a hatóságokat, akik aztán elkobozzák a hamisított aranytömböt. A svájci Ticino kanton - ahol a négy nagy svájci finomítóból három működik - hatóságai szerint 2017-18-ban az ottani finomítók 655 hamisított aranyrudat adtak át nekik.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.