Idén eddig már legalább 900 menekülő fulladt a Földközi-tengerbe

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint idén eddig legalább 900-an vesztették életüket a Földközi-tengeren Európába tartó átkelésük során. Jelentésük szerint kedden újabb menekülők vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben. A líbiai hatóságok szerint délután találták meg egy bárka roncsait és öt vízbe fúlt ember holttestét. 65 társukat sikerült kimenteni. Az eltűntek számát a líbiai hatóságok 15-20-ra, az UNHCR 40-re becsli.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta Olaszországot, amiért nem engedi kikötni a vízből kimentetteket szállító mentőhajókat. A főbiztosság szerint a mediterrán térség államainak "nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket", egyben sürgette az EU tengeri kutató-mentő missziójának újraindítását is.

"Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további haláleseteknek, és reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket a életük kockáztatására" - mondta Cincent Cochetel, az UNHCR regionális illetékese. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.