Idén eddig már legalább 900 menekülő fulladt a Földközi-tengerbe

külföld
2019 augusztus 28., 02:41

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint idén eddig legalább 900-an vesztették életüket a Földközi-tengeren Európába tartó átkelésük során. Jelentésük szerint kedden újabb menekülők vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben. A líbiai hatóságok szerint délután találták meg egy bárka roncsait és öt vízbe fúlt ember holttestét. 65 társukat sikerült kimenteni. Az eltűntek számát a líbiai hatóságok 15-20-ra, az UNHCR 40-re becsli.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta Olaszországot, amiért nem engedi kikötni a vízből kimentetteket szállító mentőhajókat. A főbiztosság szerint a mediterrán térség államainak "nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket", egyben sürgette az EU tengeri kutató-mentő missziójának újraindítását is.

"Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további haláleseteknek, és reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket a életük kockáztatására" - mondta Cincent Cochetel, az UNHCR regionális illetékese. (Via MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.