Idén eddig már legalább 900 menekülő fulladt a Földközi-tengerbe

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint idén eddig legalább 900-an vesztették életüket a Földközi-tengeren Európába tartó átkelésük során. Jelentésük szerint kedden újabb menekülők vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben. A líbiai hatóságok szerint délután találták meg egy bárka roncsait és öt vízbe fúlt ember holttestét. 65 társukat sikerült kimenteni. Az eltűntek számát a líbiai hatóságok 15-20-ra, az UNHCR 40-re becsli.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta Olaszországot, amiért nem engedi kikötni a vízből kimentetteket szállító mentőhajókat. A főbiztosság szerint a mediterrán térség államainak "nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket", egyben sürgette az EU tengeri kutató-mentő missziójának újraindítását is.

"Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további haláleseteknek, és reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket a életük kockáztatására" - mondta Cincent Cochetel, az UNHCR regionális illetékese. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.