Idén eddig már legalább 900 menekülő fulladt a Földközi-tengerbe

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint idén eddig legalább 900-an vesztették életüket a Földközi-tengeren Európába tartó átkelésük során. Jelentésük szerint kedden újabb menekülők vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben. A líbiai hatóságok szerint délután találták meg egy bárka roncsait és öt vízbe fúlt ember holttestét. 65 társukat sikerült kimenteni. Az eltűntek számát a líbiai hatóságok 15-20-ra, az UNHCR 40-re becsli.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta Olaszországot, amiért nem engedi kikötni a vízből kimentetteket szállító mentőhajókat. A főbiztosság szerint a mediterrán térség államainak "nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket", egyben sürgette az EU tengeri kutató-mentő missziójának újraindítását is.

"Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további haláleseteknek, és reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket a életük kockáztatására" - mondta Cincent Cochetel, az UNHCR regionális illetékese. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.