Nyolcméteres faszobrot állítottak Trumpnak Szlovéniában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szlovéniából származik Donald Trump felesége, Melania Trump, aki nemrég szintén szobrot kapott az országban. A szoborból akkor komoly közéleti és esztétikai viták lettek, voltak sokan, akik szerint nem is kéne Trump feleségéről szobrot állítani, míg mások csak a megvalósítás minőségét kifogásolták.

Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Most ehhez a vitához kapcsolódva egy helyi művés, Tomaz Schlegl készített el az amerikai elnök közel nyolcméteres faszobrát a Ljubljana városától 32 kilométerre fekvő Sela pri Kamniku nevű faluban. Az alkotó az AFP-nek arról beszélt, hogy a szobrot a populizmussal kapcsolatos véleményének szánta: mint elmondta, a második világháború óta először a populizmus újra hódít, elég megnézni Boris Johnsont, Trumpot, Orbán Viktort vagy a szlovén elnököt. Ezért fel akarja hívni az emberek figyelmét arra, mit is jelent az, hogy demokrácia. 

Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A New York-i Szabadság-szoborra emlékeztető faszobor belsejébe egy olyan mechanizmust építettek be, ami képes megváltoztatni a szobor arckifejezését, nagyon barátságosból rendkívül ijesztővé, ezzel ábrázolva Schlegl szerint a populista politikusok képmutatását. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.