Nyolcméteres faszobrot állítottak Trumpnak Szlovéniában

külföld
2019 augusztus 29., 14:46
comments 92

Szlovéniából származik Donald Trump felesége, Melania Trump, aki nemrég szintén szobrot kapott az országban. A szoborból akkor komoly közéleti és esztétikai viták lettek, voltak sokan, akik szerint nem is kéne Trump feleségéről szobrot állítani, míg mások csak a megvalósítás minőségét kifogásolták.

photo_camera Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Most ehhez a vitához kapcsolódva egy helyi művés, Tomaz Schlegl készített el az amerikai elnök közel nyolcméteres faszobrát a Ljubljana városától 32 kilométerre fekvő Sela pri Kamniku nevű faluban. Az alkotó az AFP-nek arról beszélt, hogy a szobrot a populizmussal kapcsolatos véleményének szánta: mint elmondta, a második világháború óta először a populizmus újra hódít, elég megnézni Boris Johnsont, Trumpot, Orbán Viktort vagy a szlovén elnököt. Ezért fel akarja hívni az emberek figyelmét arra, mit is jelent az, hogy demokrácia. 

photo_camera Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A New York-i Szabadság-szoborra emlékeztető faszobor belsejébe egy olyan mechanizmust építettek be, ami képes megváltoztatni a szobor arckifejezését, nagyon barátságosból rendkívül ijesztővé, ezzel ábrázolva Schlegl szerint a populista politikusok képmutatását. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.