Nyolcméteres faszobrot állítottak Trumpnak Szlovéniában

Szlovéniából származik Donald Trump felesége, Melania Trump, aki nemrég szintén szobrot kapott az országban. A szoborból akkor komoly közéleti és esztétikai viták lettek, voltak sokan, akik szerint nem is kéne Trump feleségéről szobrot állítani, míg mások csak a megvalósítás minőségét kifogásolták.

Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Most ehhez a vitához kapcsolódva egy helyi művés, Tomaz Schlegl készített el az amerikai elnök közel nyolcméteres faszobrát a Ljubljana városától 32 kilométerre fekvő Sela pri Kamniku nevű faluban. Az alkotó az AFP-nek arról beszélt, hogy a szobrot a populizmussal kapcsolatos véleményének szánta: mint elmondta, a második világháború óta először a populizmus újra hódít, elég megnézni Boris Johnsont, Trumpot, Orbán Viktort vagy a szlovén elnököt. Ezért fel akarja hívni az emberek figyelmét arra, mit is jelent az, hogy demokrácia. 

Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A New York-i Szabadság-szoborra emlékeztető faszobor belsejébe egy olyan mechanizmust építettek be, ami képes megváltoztatni a szobor arckifejezését, nagyon barátságosból rendkívül ijesztővé, ezzel ábrázolva Schlegl szerint a populista politikusok képmutatását. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.