Rendkívüli állapotot hirdettek ki Floridában a Dorian hurrikán miatt

A Dorian hurrikán felhői ezen a műholdfelvételen már teljesen kitakarják Puerto Ricót. A kép bal oldalán Hispaniola szigete látható, amin Haiti osztozik a Dominikai köztársasággal.Fotó: HO/AFP

Rendkívüli állapotot hirdetett Ron DeSantis, Florida kormányzója az államát fenyegető Dorian hurrikán miatt. Puerto Ricón már hétfőn kihirdették a rendkívüli állapotot. Az utóbbit elvben mostanában éri el a vihar, Floridában helyi idő szerin szombat este érhet partot, miután áthaladt a Bahamák felett is.

A Dorian jelenleg még csak 140 km/h-ás szelekkel tombol, de az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzése szerint a Karib-tenger forró vizei fölött áthaladva "a következő napokban komoly hurrikánná erősödhet". Jelenleg a középpontjától számítva harminc kilométeres sugarú körben tombolnak hurrikán erejű szelek. A viharrendszer közepén 986 mb a légnyomás.

DeSantis kormányzó a rendkívüli állapot kihirdetésekor azt ajánlotta a floridaiaknak, hogy halmozzanak fel legalább egy hétre elég élelmet és ivóvizet, és készüljenek fel arra is, hogy akár ki is telepíthetik őket. A vihar az előrejelzések szerint a félsziget középső részén, Orlando magasságában érhet partot. Az Orlandóban lévő Disneyworld csütörtökön nyitná meg a csillagháború témájának szentelt új témaparkját, a megnyitó egyes sajtójelentések szerint elmaradhat.

A vihar hírére a sajtójelentések szerint a turisták tömegesen mondják le szobafoglalásaikat, a szállodák telítettsége alig 50 százalékos. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.