Sikkasztással vádolják a raktárból műtárgyakat eltulajdonító főmuzeológust

bűnügy
2019 augusztus 29., 05:17
comments 91

Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen a VIII. kerületi ügyészség. Tájékoztatásuk szerint a vádlott 2016 őszétől 2017 októberéig

  • 20 darab kisplasztikát;
  • 73 darab metszetet;
  • 56 darab festményt

tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak javarészt XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII-XIX. századi festményei, rézkarcai és litográfiái is.

A vádirat szerint a főmuzeológus a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban értékesítette legalább 3,1 millió forintért.

Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikáját nem sikerült előkeríteniük a rendőröknek. Pátzay több ilyen kisplasztikát is készített az egykori pártfőtitkárról, a képen nem az eltűnt példány, hanem egy 1971-ben készült darab látható, amit a Pintér Aukciós ház bocsátott árverésre 1,2 millió forintos kikiáltási áron.
photo_camera Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikáját nem sikerült előkeríteniük a rendőröknek. Pátzay több ilyen kisplasztikát is készített az egykori pártfőtitkárról, a képen nem az eltűnt példány, hanem egy 1971-ben készült darab látható, amit a Pintér Aukciós ház bocsátott árverésre 1,2 millió forintos kikiáltási áron. Fotó: Pintér Aukciós Ház

Az eltulajdonított, mintegy 30 millió Ft értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. Amennyiben lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzással. (Via Ügyészség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.