Sikkasztással vádolják a raktárból műtárgyakat eltulajdonító főmuzeológust

Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen a VIII. kerületi ügyészség. Tájékoztatásuk szerint a vádlott 2016 őszétől 2017 októberéig

  • 20 darab kisplasztikát;
  • 73 darab metszetet;
  • 56 darab festményt

tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak javarészt XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII-XIX. századi festményei, rézkarcai és litográfiái is.

A vádirat szerint a főmuzeológus a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban értékesítette legalább 3,1 millió forintért.

Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikáját nem sikerült előkeríteniük a rendőröknek. Pátzay több ilyen kisplasztikát is készített az egykori pártfőtitkárról, a képen nem az eltűnt példány, hanem egy 1971-ben készült darab látható, amit a Pintér Aukciós ház bocsátott árverésre 1,2 millió forintos kikiáltási áron.Fotó: Pintér Aukciós Ház

Az eltulajdonított, mintegy 30 millió Ft értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. Amennyiben lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzással. (Via Ügyészség)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.