Sikkasztással vádolják a raktárból műtárgyakat eltulajdonító főmuzeológust

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen a VIII. kerületi ügyészség. Tájékoztatásuk szerint a vádlott 2016 őszétől 2017 októberéig

  • 20 darab kisplasztikát;
  • 73 darab metszetet;
  • 56 darab festményt

tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak javarészt XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII-XIX. századi festményei, rézkarcai és litográfiái is.

A vádirat szerint a főmuzeológus a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban értékesítette legalább 3,1 millió forintért.

Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikáját nem sikerült előkeríteniük a rendőröknek. Pátzay több ilyen kisplasztikát is készített az egykori pártfőtitkárról, a képen nem az eltűnt példány, hanem egy 1971-ben készült darab látható, amit a Pintér Aukciós ház bocsátott árverésre 1,2 millió forintos kikiáltási áron.Fotó: Pintér Aukciós Ház

Az eltulajdonított, mintegy 30 millió Ft értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. Amennyiben lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzással. (Via Ügyészség)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.