Sikkasztással vádolják a raktárból műtárgyakat eltulajdonító főmuzeológust

bűnügy
2019 augusztus 29., 5:17
comments 91

Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen a VIII. kerületi ügyészség. Tájékoztatásuk szerint a vádlott 2016 őszétől 2017 októberéig

  • 20 darab kisplasztikát;
  • 73 darab metszetet;
  • 56 darab festményt

tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak javarészt XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII-XIX. századi festményei, rézkarcai és litográfiái is.

A vádirat szerint a főmuzeológus a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban értékesítette legalább 3,1 millió forintért.

photo_camera Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikáját nem sikerült előkeríteniük a rendőröknek. Pátzay több ilyen kisplasztikát is készített az egykori pártfőtitkárról, a képen nem az eltűnt példány, hanem egy 1971-ben készült darab látható, amit a Pintér Aukciós ház bocsátott árverésre 1,2 millió forintos kikiáltási áron. Fotó: Pintér Aukciós Ház

Az eltulajdonított, mintegy 30 millió Ft értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. Amennyiben lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzással. (Via Ügyészség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt