Tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez Donáth László ügyében az evangélikus egyház

vallás
2019 augusztus 29., 11:34
comments 147

A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének elnökségéhez olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé - olvasható az egyházkerület vezetésének hétfői közleményében.

„Az elnökség ezért tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára.”

photo_camera Bálint György kertészmérnök, Donáth László evangélikus és Iványi Gábor metodista lelkész a XIII. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2014. június 21-én Fotó: Nagy Lajos/MTI/MTVA

Az elnökség szorgalmazza a panaszok alapos kivizsgálását „Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségünk alapján”. A közlemény hivatkozik Fabiny Tamás elnök-püspök februári zsinati székfoglalójára, amelyben elhangzott: „Nyíltan kell beszélnünk a nőket, a kiskorúakat és a kiszolgáltatottakat érő szexuális visszaélések kérdéséről, még az egyházban is. Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik.”

Az egyházkerület közleménye azzal a felszólítással zárul, hogy „mások vélt vagy valós fájdalmát, traumáit ne használja fel senki eszközként politikai kommunikációs célokra.”

Augusztus elején teljes fordulatszámon kezdte el pörgetni a kormánymédia, hogy Donáth László „több alkalmazottat is zaklathatott”, minden alkalommal hangsúlyozva, hogy korábban MSZP-s parlamenti képviselő volt, és főleg hogy a lánya a momentumos Donáth Anna, aki újabban a kormánymédia egyik fő célpontja. Pár nappal később már odáig jutottak, hogy maga Donáth Anna is zaklatott egy fiatal lányt - az EP-képviselő ezután bejelentette, hogy feljelenti „a hamis történettel előálló propagandalapokat”.

Amit eddig biztosan tudni lehetett, hogy a BRFK név és egyéb konkrétumok említése nélkül közölte a Népszavával, hogy feljelentés alapján június 13-án nyomozást rendelt el szexuális kényszerítés gyanúja miatt.

Donáth László szerdán azt mondta az Inforádiónak, hogy egyetért a Magyarországi Evangélikus Egyház közleményével, de nem foglalkozik „sem az ellene indított rágalomhadjárattal, sem pedig az ahhoz kapcsolt ismeretlen tettes ellen folyó nyomozással”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt