Teszteli a holland kormány, mi történik a marihuánapiaccal, ha végre nem a feketepiacról veszik a füvet a coffeeshopok

Az ezzel foglalkozó boltok legálisan árulhatnak ugyan marihuánát Hollandiában, azonban továbbra is bűncselekmény termelni a drogot és értékesíteni ezeknek a boltoknak. Ez elég faramuci helyzetet szült, a boltoknak ugyanis a feketepiacról kellett beszerezniük az árut, és a hetvenes évek óta a rendszer több kritikusa is jelezte, hogy ez így tarthatatlan, és hiába szerez a holland kormány bevételeket a marihuánakereskedelem egyik részéből, a másikkal pont támogatja a fekete piac virágzását.

A kormány most úgy döntött, változtat a helyzeten, kiválasztottak 10 várost, ahol a jövőben csak a kormány által ellenőrzött termelőktől vehetnek marihuánát a coffeeshopok. 4 év múlva pedig összehasonlítják a kísérletben szereplő városok helyzetét a kísérletben nem szereplő városokéival. A kísérletben szereplő városok: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg és Zaanstad.

Feltűnő, hogy a legnagyobb fogyasztók, azaz Amszterdam, Hága, Rotterdam és Utrecht nem vesznek részt, de ennek is oka van: a nagyvárosok fogyasztása olyan nagy, hogy komoly gondok jöhetnek az ellátók körében, ha egyszerre mindet kikapcsolják a legalizált marihuánakereskedelemből.

A coffeeshopok a BBC riportja szerint kíváncsian várják a fejleményeket, de szerintük a siker kulcsa, hogy ne legyen a legalizálástól drágább a fű, ha az lesz, akkor ugyanis a pluszköltségeket ők is ráterhelik a vevőikre, akik emiatt inkább visszamennek a fekete piacra.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.