Vádat emeltek az érettségi feladatokat kiszivárogtató lajosmizsei nyomdász ellen

bűnügy
2019 augusztus 30., 06:27
comments 71

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétsége miatt vádat emelt egy 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy lajosmizsei nyomda alkalmazottjaként a 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát kilopta a munkahelyéről, majd ismerőseinek kiszivárogtatta.

A 41 éves vádlott abban a lajosmizsei nyomdában dolgozott, amelyikben a középszintű érettségi feladatsorait nyomtatták ki. A nyomdász csak úgy dolgozhatott ezekkel a dokumentumokkal, hogy előtte külön titoktartási nyilatkozatot írt alá, ezt is megszegte a feladatsorok kiszivárogtatásával.

A nyomdász célja érettségiző rokonainak segítése volt, a feladatsorokat apja élettársának adta át azzal, hogy ő továbbítsa az érettségiző rokonoknak. A feladatsorok ezután a neten és személyes átadással is terjedni kezdtek, viszont akik ezután adták tovább őket, nem tudták, hogy minősített adatot tartalmaznak.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségével vádolja, amely bűncselekményt a törvény 1 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a vádlottal szemben azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.