A Föld idei legerősebb hurrikánja elérte a Bahamákat

Óránkénti 285 kilométer/órás széllökésekkel elérte a Bahamákat a Dorian hurrikán. Az amerikai Országos Hurrikán Központ vasárnapi jelentése szerint a Dorian a bolygó legerősebb hurrikánja idén. A korábbi napokhoz képest tovább erősödött, és szélesebb sávban is mozog, 75 kilométeres szélességűre terjedt. 

Fotó: RICH ROBERTS/AFP

Az útjába eső területekről kitelepítették az embereket, de hatalmas károkat okozhat az épületekben. A hurrikán által felkorbácsolt hullámok a 7 métert is elérhetik. 

A Dorian közelít Florida partjaihoz, de a meteorológusok azt egyelőre még nem tudják pontosan kiszámítani, hogy az Egyesült Államokban hol pusztít majd a hurrikán. Florida középső vidékeit várhatóan elkerüli. A hurrikán keleti irányba fordulva végigsöpör Florida óceáni partvidékein, majd Georgiában és Dél-, valamint Észak-Karolinában pusztít majd. 

Vasárnap rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Karolinában is. Roy Cooper kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását, és közleményében arra szólította fel honfitársait, hogy kezdjék meg a felkészülést a - mint fogalmazott - "nagyon komoly viharra". 

Fotó: HO/AFP

Floridában és Georgiában az illetékes hatóságok folyamatosan adják ki a listákat az elérhető menedékhelyekről. Több kelet-floridai megyében - köztük például Palm Beachben - kötelező evakuálást rendeltek el. Rick Scott floridai szenátor arra sürgette a floridaiakat, hogy tegyenek eleget a rendelkezésnek. Közölte, hogy a katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) washingtoni központjában Donald Trump elnökkel együtt figyeli a fejleményeket.

Donald Trump vasárnap a Twitteren figyelmeztette az érintetteket, hogy a hurrikán pusztítóbb lehet majd az előre jelzettnél is. Később újságíróknak úgy fogalmazott, hogy "a valaha volt legnagyobb hurrikán közeledik". 

Több amerikai légitársaság törölte járatait a hurrikán által fenyegetett amerikai vidékeken. Vasárnap mintegy 250 járatot töröltek, hétfőre további 350 járat törlését jelezték. Az orlandói nemzetközi repülőtér hétfőtől zárva lesz, a miami repülőtér lezárásáról még nem született döntés. (MTI/BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.