Steinmeier: Németország mindig hálás lesz, hogy Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé

történelem
2019 szeptember 01., 06:12
comments 90

Háborús bűnnel kezdődött a II. világháború – mondta Andrzej Duda lengyel elnök a nyugat-lengyelországi Wielunban, a háború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésen.

Wielunban a lengyel államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel együtt megemlékezett arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta, a támadásban több száz helyi lakos halt meg, ők voltak a háború első civil áldozatai.

A lengyel elnök azt mondta, a háború Wielun lebombázásával, vagyis egy háborús bűnnel kezdődött, a nemzetközi jog megsértésével pedig „romba dőlt a normális világ”. „Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés” – mondta Duda.

A lengyel elnök szerint a világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek 10 milliói árán vonja le a tanulságot. Azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól – mondta.

Duda megköszönte Steinmeiernek a wieluni megemlékezésen való részvételt, amit erkölcsi elégtételnek nevezett. „Elnök úr, ön vállalja a németek és Németország számára nagyon nehéz igazságot” – mondta Duda, aki szerint mindez a két ország közti barátságot és kiengesztelődést segíti.

Steinmeier terrornak nevezte Wielun lebombázását, ami pusztítást, megaláztatást és üldöztetések sorát vonta maga után, beleértve lengyel állampolgárok millióinak, lengyel és európai zsidók meggyilkolását. Azt mondta, Wielun megtámadásának az egyetlen célja az volt, hogy a hitleri Németország megbizonyosodjon arról, a pusztítást hogyan lehet a leghatékonyabban végrehajtani.

„Németország mindig hálás lesz, hogy az után, amit Wielun lakosaival és világszerte az emberek millióival tett, Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé” – mondta Steinmeier. „A történelem menetét nem fordíthatjuk vissza, de Lengyelország kezet nyújtott Németországnak” – mondta a német elnök, aki szerint a háború utáni megbocsátás egyesítette Európát, és Németország a kiengesztelődés útján akar maradni.

Frank-Walter Steinmeier és Andrzej Duda a romba döntött wieluni kórház emlékművét koszorúzza 2019. szeptember 1-én, a második világháború 80. évfordulóján.
photo_camera Frank-Walter Steinmeier és Andrzej Duda a romba döntött wieluni kórház emlékművét koszorúzza 2019. szeptember 1-én, a második világháború 80. évfordulóján. Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa/AFP

Vasárnap hajnalban Gdansk mellett, a náci Németország által szintén szeptember 1-én megtámadott, a II. világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is rendeztek megemlékezést. Ezen részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, és a helyi ellenzéki városvezetés meghívására Frans Timmermans, az Európai Bizottság távozó első alelnöke.

Központi, nemzetközi megemlékezést délben tartanak Varsóban, ahol felszólal Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök, illetve Mike Pence amerikai alelnök. Magyarországot Áder János képviseli. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.