Irán elismerte, hogy egy teszten felrobbant egy műholdhordozó rakétája

külföld
2019 szeptember 02., 15:45
comments 75

Irán első alkalommal ismerte el, hogy felrobbant egy műholdhordozó rakétája az Imám Khomeini Űrközpontban. Ali Rabiei teheráni kormányszóvivő szerint műszaki hiba okozta a csütörtöki balesetet, ami műholdfelvételeken is látszott, és bírálta, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren közzétett egy fotót a robbanás helyszínéről, amit egy amerikai kémműhold készített.

Ez már a harmadik alkalom, hogy kudarcba fulladt egy műhold felbocsátása az űrközpontban. Januárban a Pajam, februárban pedig a Dúszti nevű műholdnak sem sikerült Föld körüli pályára állnia. Egyesek szabotázsra gyanakszanak, de a szóvivő cáfolta a feltételezéseket, és elmondta, hogy szakértők szerint műszaki hiba történt a tesztnél.

Műholdfelvételeken hatalmas, gomolygó fekete füst látszott az egyik rakétakilövő állomás felett, alatta az indítópad és egy rakéta elszenesedett maradványai voltak láthatók. A környéken több járműben keletkezett kár. Az indítópadon hatalmas felirat hirdette perzsául:

„Nemzeti termék, nemzeti erő.”

photo_camera Fotó: Maxar Technologies/AFP

Az iszlám köztársaság az elmúlt évtizedben több rövid életű műholdat állított Föld körüli pályára, és 2013-ban egy majmot küldött fel a világűrbe. Irán arra készül, hogy felbocsássa a Nahid-1 nevű telekommunikációs műholdat.

Az Egyesült Államok szerint a műholdtesztek megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amiben felszólítja Iránt, hogy ne folytasson nukleáris fegyverek hordozására képes ballisztikus rakétákkal összefüggésbe hozható tevékenységet. Teherán többször közölte: a műholdprogramja és a kapcsolódó rakétatesztek nem szolgálnak katonai célt.

Iránban az elmúlt években jelentős változások zajlottak a fegyveriparban. A nemzetközi szankciók és embargók hatására Teherán kiterjesztette a hazai fejlesztésű fegyverek körét, de nyugati katonai elemzők szerint Irán gyakran túloz, ha katonai képességeiről van szó.

Irán rakétaprogramja volt az egyik ok, ami miatt az USA tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között. Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa-öböl fölött, mondván, illetéktelenül behatolt a légterébe. Az USA szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.