A Belügyminisztérium kitette a tranzitzóna bejáratára, hogy uniós támogatásból fejlesztik; a 175 ott lévő ember közül 99 gyerek

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Szél Bernadett, a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita és Bősz Anett, a liberálisok képviselője ma mentek le személyesen a déli határra megnézni a tranzitzónában uralkodó állapotokat, a szemléjük végén pedig Facebook videóban mondták el a tapasztalataikat.

Kiderült például a tranzitzónában lévő 175 ember közül 99 gyermek és egy pedig kísérő nélküli kiskorú. Őket csak azért tarthatják egyébként a tranzitzónában, mert hivatalosan még mindig "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" van Magyarországon, és így a gyereket sem kell például a fóti otthonban elhelyezni, hanem a "tömeges válsághelyzetre" való tekintettel tarthatják őket a határon.

Szél azt is elmondta, hogy egy, korábban a tranzitzónában lévő rákbeteg gyereket és a családját is továbbengedték a magyar hatóságok.

A képviselők arról is készítettek egy fotót, hogy a tranzitzóna bejáratára kikerült két bizarr tábla az uniós támogatásról.

Szél Bernadett független képviselő közérdekű adatkérést adott be a menekültügyi hatóságokhoz az idén Magyarországra érkezett külföldiek adataival kapcsolatban. A válaszaik alapján az év elejétől 2019. június 30-ig összesen 266 menedékkérelmet nyújtottak be,

  • ebből 10 ember kapott menekültstátuszt,
  • 14 embert oltalmazottként,
  • és még 4-et befogadottként ismertek el.

A 28 "beengedett" emberből 10-en gyerekek. Idén eddig etióp, afgán, szír, pakisztáni és iráni emberek kérelmét ismerték el a magyar hatóságok.