Az áldozatok rokonai szerint az Airbus évek óta tudott a Rió-Párizs járat 2009-es tragédiáját okozó műszaki hibáról

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
A lezuhant gép függőleges vezérsíkját 2009. június 8-án, egy héttel a tragédia után emelték ki az Atlanti-óceánból.Fotó: HO/AFP

Az Airbust is felelősségre vonnák az Air Fance Rió-Párizs járatának 2009. június 1-i tragédiája miatt az áldozatok rokonai. (A balesetben öt magyar is életét vesztette.) Az Airbus 330-as viharba keveredett az Atlanti-óceán fölött, de vesztét nem ez, hanem az ún. Pitot-csövek, vagyis a gép sebességmérőjének meghibásodása okozta. A gép sebessége olyan mértékben lecsökkent, hogy megszűnt a felhajtóerő, vagyis a gép átesett, kőként zuhant a tengerbe.

Bár az ügyben eljáró ügyész a tíz éve húzódó jogi eljárásban csupán az Air France felelősségének megállapítását kérte, az áldozatok rokonai augusztus 8-án dokumentumokat nyújtottak be a bíróságnak, melyek szerintük azt bizonyítják, hogy az Airbus már évekkel a tragédia előtt tudott a hibáról.

Az ügyészség szerint az biztos, hogy a légitársaság tudott a problémáról, de nem adott utasítást a pilótáinak arról, hogy miként kell kezelni. A vizsgálati anyagok szerint a nem megfelelően felkészített személyzet nem is volt képes megoldani a helyzetet. (Via Airlive.net)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.