Az áldozatok rokonai szerint az Airbus évek óta tudott a Rió-Párizs járat 2009-es tragédiáját okozó műszaki hibáról

2019 szeptember 3., kedd 9:40
86
A lezuhant gép függőleges vezérsíkját 2009. június 8-án, egy héttel a tragédia után emelték ki az Atlanti-óceánból. Fotó: HO/AFP

Az Airbust is felelősségre vonnák az Air Fance Rió-Párizs járatának 2009. június 1-i tragédiája miatt az áldozatok rokonai. (A balesetben öt magyar is életét vesztette.) Az Airbus 330-as viharba keveredett az Atlanti-óceán fölött, de vesztét nem ez, hanem az ún. Pitot-csövek, vagyis a gép sebességmérőjének meghibásodása okozta. A gép sebessége olyan mértékben lecsökkent, hogy megszűnt a felhajtóerő, vagyis a gép átesett, kőként zuhant a tengerbe.

Bár az ügyben eljáró ügyész a tíz éve húzódó jogi eljárásban csupán az Air France felelősségének megállapítását kérte, az áldozatok rokonai augusztus 8-án dokumentumokat nyújtottak be a bíróságnak, melyek szerintük azt bizonyítják, hogy az Airbus már évekkel a tragédia előtt tudott a hibáról.

Az ügyészség szerint az biztos, hogy a légitársaság tudott a problémáról, de nem adott utasítást a pilótáinak arról, hogy miként kell kezelni. A vizsgálati anyagok szerint a nem megfelelően felkészített személyzet nem is volt képes megoldani a helyzetet. (Via Airlive.net)