Hongkong kormányzója tagadja, hogy le akart mondani

külföld
2019 szeptember 03., 03:24
comments 27

Sohase nyújtott be semmilyen lemondó nyilatkozatot, jelentette ki kedden Carrie Lam, Hongkong kormányzója, egy nappal azután, hogy kiszivárgott egy magánbeszélgetésének felvétele. Ezen azt mondja, hogy "ha lenne választásom, az első dolgom volna lemondani". Lam nyilatkozatában valójában olyasmit cáfolt, amit senki se állított, vagyis hogy nem nyújtotta be a lemondását. Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy a felvétel hiteles.

Hongkongban június óta tartanak a gyakorta zavargásokba torkolló tiltakozások, melyek alapvetően az új kiadatási törvény miatt robbantak ki - ez alapján kiadhatóvá váltak volna a Hongkongban élők a kínai hatóságoknak -, de idővel Lam távozását követelő tiltakozásokká alakultak.

A kiszivárgott felvételen, amit a Reuters hozott nyilvánosságra, Lam magát okolta a válságért, amit "megbocsáthatatlannak" nevezett. Arról is beszélt, hogy kevés lehetősége van kezelni a válságot, mert egyszerre kell Pekingnek és Hongkongnak is megfelelnie. "A kormányzó politikai mozgástere, akinek két mestert, a központi népi kormányt és a hongkongiakat kell szolgálnia, nagyon-nagyon-nagyon korlátozott" - mondja a felvételen Lam.

Keddi sajtótájékoztatóján aztán már azt állította, hogy "sohasem fordult meg a fejében az, hogy tárgyaljon a lemondásáról a központi kormánnyal". "Az, hogy nem mondok le, a saját választásom" - tette hozzá, mondávn "segíteni akar Hongkongnak ebben a nehéz helyzetben, és szolgálni kívánja a hongkongiakat".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.