Új magyar rekord az EU-ban: az OLAF a vizsgálatok négyötödében állapított meg szabálytalanságot

politika
2019 szeptember 03., 11:27
comments 135

Azt írja az Index/Eurológus, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) friss jelentése szerint a szervezet 2018-ban Magyarországon végezte el a legtöbb vizsgálatot. Az, hogy hány nyomozás indult, most kevésbé fontos, mert az OLAF feljelentések alapján indítja el őket, és mindig innen érkezik a legtöbb feljelentés.

Viszont az már lényegesebb, hogy az EU-s költségvetési csalások felderítésével foglalkozó testület tavaly Magyarországon 9, Görögországban és Lengyelországban 8, Romániában, Bulgáriában, Csehországban és Olaszországban pedig 4 nyomozást zárt le, és kiderült: a magyarországi vizsgálatok négyötödében állapított meg szabálytalanságot, és tett ajánlást a nemzeti hatóságok felé, míg Görögországban csak a nyomozások háromnegyede, Lengyelországban az egyharmada, a többi említett országban pedig a fele tárt fel visszaélést az EU-s forrásokkal.

A 2014 és 2018 közötti magyarországi fejlesztési támogatások 3,84 százalékának visszafizetését tanácsolta az OLAF, az EU-s átlag csak 0,45 százalék, Romániában 0,4, Görögországban 0,31, Lengyelországban pedig csak 0,12 százaléknyi visszatérítést javasoltak. (Ettől még nem biztos, hogy vissza is kell küldeni a pénzt, az attól függ, az Európai Bizottság és a hatóságok később hogyan működnek együttműködni.)

Az uniós államokban, tagjelölt országokban és partnerországokban tavaly 86 vizsgálatot fejeztek, 414 egyéb ügyben még mindig nyomoznak. A legtöbb munka az európai strukturális és beruházási alapok körüli visszaélésekkel van, ilyenekből finanszírozzák Magyarországon is a nagy projekteket.

photo_camera Illusztráció: Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc Felcsúton

Az Eurológus azt írja, az OLAF nyomozási igazgatója, Ernesto Bianchi „nem lát rendszerszintű problémát a Magyarországgal kapcsolatos statisztikákban”, és sorozatos újságírói kérdések után sem volt hajlandó következtetést levonni. Azt mondta, sok év tapasztalat megtanította, hogy ne dőljön be látszólagos statisztikai eredményeknek. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.