Megvédték a Lukakut huhogó Cagliari-szurkolókat az interesek

futball
2019 szeptember 04., 08:05
comments 92
Romelu Lukaku az Inter mezében
photo_camera Romelu Lukaku az Inter mezében Fotó: GIUSEPPE COTTINI/NurPhoto

Balhé kerekedett Olaszországban azok után, hogy a hétvégén a szardíniai Cagliari hazai pályán fogadta az idén nagy álmokat szövögető milánói Intert, és a meccsen a hazai szurkolók durván lehuhogták és más rasszista bekiabálásokkal illették a vendégek frissen szerződtetett sztárjátékosát, a 26 éves belga Romelu Lukakut. 

Lukaku a 72. percben tizenegyeshez készülődött, amikor a hazai ultrák egy csoportja ócsárolni kezdte: 

link Forrás

Lukakut - aki a szezon előtt 90 millió euróért igazolt a Manchester United csapatától az Interhez, és egyébként simán beverte a büntetőt - megviselte a dolog: Instagram és Twitter-oldalán is megüzente a döntéshozóknak, hogy tarthatatlan, ami helyenként  futballpályákon zajlik, és ebben a szövetségek mellett a kluboknak és a közösségi médiának is megvan a maga felelősség:

link Forrás

Más játékosok is megszólaltak az ügyben, így például az olasz válogatott és a Paris St. Germain középpályása, Marco Verratti is felvetette, hogy noha az UEFA rendelkezik erről, ilyen esetekben nagyon ritkán szakítják félbe a játékvezetők a mérkőzéseket, pedig pontosan ezt kéne tenniük, mert a rasszizmus elfogadhatatlan. 

Az Internazionale edzője, Antonio Conte inkább csak hebegett-habogott a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy hát ő a meccsre figyelt, de annyit azért elmondott, elvárható, hogy a szurkolók tiszteljék a játékosokat. 

Az Inter ultrái (legalábbis egy jelentősnek mondható, 20 ezres FB-csoportjuk) ezzel szemben egyértelműbb üzenetet fogalmaztak meg egy kedden közzétett nyílt levélben, amit Lukakunak címeztek: 

„Sajnáljuk, hogy ha azt gondolod, hogy ami Cagliariban történt, az rasszizmus. Meg kell értened, hogy Olaszország nem olyan mint az északi európai országok, ahol a rasszizmus igazi probléma. Bár tűnhetett neked rasszistának, amit hallottál, nem volt az. Mi, olaszok, bizonyos módon szurkolunk, és segítjük a csapatunkat, miközben próbáljuk bosszantani az ellenfelet, vagy idegesíteni, de nem rasszista indíttatásból. 

Sokszínű tábor vagyunk, mindenhonnan örömmel fogadunk játékosokat a csapatba. Igen, mi bizonyos módon szurkolunk, de se mi, se a cagliarisok nem rasszisták. (...) 

Kérünk, hogy fogadd az olasz szurkolóknak ezt a hozzáállását a tisztelet egy formájaként, amiért tartanak tőled és a góljaidtól, ne pedig rasszista inzultusnak.”

A szurkolók szerint ha Lukaku rasszista problémáról beszél Olaszországban, azzal csak olajat önt a tűzre, főleg ha minden szurkolóra vonatkoztatja azt, ami pedig nem a megoldást segíti. 

Azt kérik ezért, segítsen tisztázni, hogy az olasz szurkolók nem rasszisták, mert ez fontos a valódi rasszizmus elleni küzdelemhez, amit az iskolákban kell elkezdeni, nem a stadionokban.

„Az olasz szurkolók lehet hogy nem tökéletesek, és megértjük a frusztrációdat, de hidd el, nem rasszista szándék szülte ezeket a megnyilvánulásokat.”

A Cagliari-szurkolók rövid időn belül viselkedtek elfogadhatatlanul. Az előző szezonban a Juventus elleni bajnokin az olasz (!) Moise Keant huhogták végig, de kapott a francia Blaise Matuidi és a brazil Alex Sandro is. Akkor a fiatal Kean a gólja után az ultrák előtt ünnepelt, így reagált a huhogásra:

link Forrás

A büntetés a szövetség részéről az eset után elmaradt, Keant viszont saját csapattársa, Leonardo Bonucci a meccs után megszólta, amiért feleslegesen „provokálta” az őt inzultáló hazai szurkolókat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.