Megvétózta a kényszerkasztrálásról szóló törvényt az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megvétózta és visszaküldte szerdán a parlamentnek azt a törvénymódosítást, amely többek között engedélyezné a kiskorúak ellen szexuális bűncselekményt elkövetők kémiai kényszerkasztrálását.

Volodimir ZelenszkijFotó: STR/NurPhoto

A parlament még július 11-én fogadta el az indítványt, amelyet július 29-én az akkori házelnök, Andrij Parubij aláírt, és elküldte az államfőnek.

Az elfogadott módosítás a büntető törvénykönyv erre vonatkozó cikkelyét - amely 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztést ír elő az ilyen bűncselekményre - kiegészíti a kémiai kényszerkasztrálás elrendelésének lehetőségével. A kémiai kasztrálás az elítélt olyan antiandrogén gyógyszerekkel történő kényszerkezelését jelenti, aminek célja a libidó és a szexuális aktivitás csökkentése. A kényszerkasztrálás nem szabható ki 18 évnél fiatalabb és 65 évnél idősebb elítéltekre. A módosításban az is szerepel, hogy a fiatalkorúakkal szembeni szexuális bűncselekményért elítélteket a rendőrség egész életükben tartsa nyilván. 

Az indítványt azután tűzte a törvényhozás a napirendjére, hogy a gyermekek ellen nemi erőszakot elkövetők kémiai kasztrálását szorgalmazó lakossági elektronikus petíció megkapta a szükséges számú támogató szavazatot a parlament honlapján. A rendőrség is sürgette a büntető törvénykönyv szigorítását, felhívva a törvényhozók figyelmét arra, hogy Ukrajnában elszaporodtak a kiskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények: idén már több mint ötven gyermek vált szexuális indíttatású gyilkosság áldozatává. (MTI)