Magyarországi érintettje is van az első európai, mesterségesen előállított hanggal elkövetett csalásnak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Mesterséges intelligencia alapú szoftverrel követtek el egy csalást Nagy-Britanniában: egy cégtől 72,5 millió forintnyi eurót csaltak ki márciusban úgy, hogy sikeresen utánozták az egyik cégvezető hangját, akiről elhitették, arra adott utasítást, hogy egy nagyobb összeget utaljank át a cég magyar beszállítójának, írja a Wall Street Journal.

A sértett céget a lapnak nem nevezték meg, a WSJ a céget biztosító társasággal tudott meg részleteket az ügyről.

Eszerint a brit székhelyű céget az egyik német felső vezető hangját felhasználva keresték meg, és miután meggyőzödtek róla, hogy a német igazgató sajátos akcentusában adott utasítást a nagy összeg átutalására, a cég valóban elutalta a kért összeget, 220 ezer eurót.

A pénz azonban nem érkezett meg a magyarországi baknszámlára, így amikor a csalók újabb összeg átutalására kérték a brit központot, azok gyanút fogtak, és jelentették az esetet a rendőrségnek. Ettől függetlenül a pénz Mexikóban felszívódott.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen technológiával utánozták a cégvezető hangját, de arra évek óta figyelmeztetnek a biztonságtechnikai cégek, hogy a legújabb kibertámadások hasonló módon, valakinek a megszemélyesített hangjával, de akár videóképmásának bevetésével - ún. deepfake felvételek segítségével - fognak történni. (WSJ)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.