Elektromos sokkolóval támadták meg a lakásán az orosz választási bizottság elnökét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az orosz belügyminisztérium pénteki közleménye szerint egy maszkot viselő támadó elektromos sokkolóval támadta meg Ella Pamfilovát, az orosz Központi Választási Bizottság elnökét Moszkva környéki otthonában. Az éjszakai támadás ismeretlen elkövetője az ablakon át jutott be a ház teraszára, a sokkolóval többször is megütötte Pamfilovát, majd elmenekült a helyszínről. A tisztségviselő jól van, és pénteken részt vett egy moszkvai nemzetközi konferencián. A választási bizottság közleménye szerint a házból semmi sem tűnt el.

Ella Pamfilova és Vlagyimir PutyinFotó: Sergey Guneev/Sputnik

A rendőrség rablás címén indított eljárást. Azt is vizsgálják hogy a bűncselekménynek köze lehet-e a küszöbönálló választásokhoz, mivel vasárnap 18 orosz régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 ilyen központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek.

A legélesebb politikai küzdelem a 45 tagú moszkvai képviselő-testület megválasztása körül bontakozott ki azután, hogy az illetékes választási testületek elutasították 57 jelöltaspiráns bejegyzését. A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhat.

A hatóságok a független és ellenzéki tüntetőknek a választásból való kizárását a támogató aláírások egy részének meghamisításával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. Az érintettek július óta rendszeresen utcai tiltakozásokat tartottak a hétvégeken, amelyek többségét a városi hatóságok nem engedélyezték.

A tüntetések részvevői ellen a rendvédelmi szervek keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. 9 ember ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik.

Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésenFotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AP

Az elmúlt napokban négy embert ítéltek el 2 - 3 és fél év közötti szabadságvesztésre, hivatalos személy elleni erőszak címén, egy embert négy évre küldtek rács mögé a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok sorozatos megsértésére hivatkozva, egy blogger pedig öt évet kapott, amiért a bíróság szerint a rohamrendőrök gyerekei elleni erőszakra buzdított.

A rendőrök csütörtök éjjel átkutatták az Alekszej Navalnij alapította Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa moszkvai irodáját és a Navalnij Live YouTube-csatorna stúdióját. A politikus azt mondta, az akció célja az volt, hogy megzavarják az okos szavazásról tartott eligazítását.

Alekszej Navalnijt elviszik a rendőrök a június 12-i, Ivan Golunov oknyomozó újságíró letartóztatása ellen tiltakozó moszkvai tüntetésről.Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Navalnij pártalapítási kísérleteit többször megakadályozták, alapítványa ellen vizsgálat folyik, követőit pedig kizárták a moszkvai képviselő-testület megválasztásából. A politikus most azt kezdeményezte, hogy a választók az okos választás eszközével élve a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje elleni legesélyesebb politikusra szavazzanak kerületeikben. Ezek többnyire egyébként kommunista jelöltek. A várhatóan alacsony részvételi arány miatt az ellenzéki szavazatok a javukra billenthetik a mérleg nyelvét.

Az Egységes Oroszország megcsappant népszerűsége miatt jelöltjei gyakran függetlenként indulnak. Így tesz a Szentpétervár kormányzói címének magtartásáért rajthoz álló Alekszandr Beglov is, aki most megbízottként tölti be ezt a posztot. De emlékezetes, hogy ezen taktika mellett döntött a tavaly újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnök is. (Meduza/MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.