CNN: Az amerikaiak visszahívtak egy kémet Oroszországból, mert féltek, hogy Trump miatt baja esik

külföld
2019 szeptember 09., 16:52
comments 160

Az amerikai titkosszolgálat munkatársai annyira megbízhatatlannak tartják Donald Trump elnököt és környezetét, hogy 2017-ben a biztonság kedvéért inkább visszahívták Oroszországból az egyik legmagasabb szintű titkosszolgálati forrásukat. Ez a CNN hétfőn megjelent tényfeltáró cikkéből derült ki. 

Ebben azt írják, az ügynököt nem sokkal azután hívták vissza, hogy 2017 májusában Trump fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminsztert és az akkori amerikai orosz nagykövetet, Szergej Kislakot. Az amerikai elnök ekkor az izraeli titkosszolgálat által megszerzett, érzékeny információkat adott ki az oroszoknak az Iszlám Állam egy tervezett terrorakciójáról. Pedig az izraeli fél korábban külön kérte, hogy kezelje bizalmasan ezt az információt.

A CNN információi szerint az amerikai titkosszolgálat munkatársait az is aggodalommal töltötte el, hogy 2017 júliusában Trump kettesben találkozott Putyin orosz elnökkel Hamburgban, a G20 csúcstalákozón. Ekkor ismét többen jelezték, hogy Trump talán nem bánik elég óvatosan bizonyos titkos információkkal. 

Mivel mindezek miatt attól tartottak, hogy az emberük élete közvetlen veszélybe kerülhet, a visszahívásáról döntöttek, amiről Trumpot és néhány vezető tisztségviselőt is értesítettek. Pedig 2010-ben nyilvánosságra került diplomáciai dokumentumokból kiderült, mennyire nehezen találtak az amerikaiak megbízható, az orosz kormány belsős ügyeit és a kulcsszereplőket jól ismerő informátort. 

Az oroszok persze szigorúan megbüntetik, akiről kiderül, hogy nyugati országoknak kémkedett. Szergej Szkripal például az orosz hírszerzés ezredeseként a briteknek szállított információkat, amiért 2006-ban hazaárulás címén elítélték. Tavaly márciusban aztán - a brit hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés emberei - Salisburyben megmérgezték, 

John Sipher, a CIA egy korábbi magas rangú tisztviselője hétfőn arról írt a Twitteren, hogy nagyon nehéz beszervezni egy ilyen jó kapcsolatokkal rendelkező embert, „egy nemzedék alatt talán csak egyszer sikerül, ha egyáltalán”. Így aztán nagyon nem mindegy, hogy az Egyesült Államok most elvesztett egy ilyen forrást. 

A Fehér Ház sajtótitkára, Stephanie Grisham szerint a CNN cikke „nemcsak inkorrekt, de életeket sodorhat veszélybe”. Brittanny Bramell, a CIA egyik vezetője pedig hamisnak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a puszta tényeken kívül bármi másra alapoznának ilyen, életeket befolyásoló döntéseket. 

A cikk megjelenése után Trump - a konkrét téma említése nélkül - nekiment a CNN-nek a Twitteren, mondván, hogy az „rossz az Egyesült Államoknak”. (CNN, The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.