Pénzbüntetést kapott az Orbán-interjú meghekkelésével vádolt újságíró

240 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán Viktor-interjú meghamisításával vádolt F. Gábort, a Veszprémi Napló volt munkatársát. Az elsőfokú bíróság információs adat megsértésében találta őt bűnösnek, derült ki a Magyar Hang tudósításából. F. Gábornak - aki az eljárás során végig tagadta a bűnösségét - a több mint egymillió forintos bűnügyi költséget is meg kell térítenie.  

A meghekkelt interjú 2016 karácsonyán jelent meg, nem sokkal azután, hogy a lapot kiadó Pannon Lapok Társasága a Mediaworks tulajdonába került. A cikk meghamisítója olyan mondatokat adott a miniszterelnök szájába, mint hogy

„mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”, 

vagy hogy az ápolók bérével együtt „a kórházi hullák száma is emelkedik”. A bírósági eljárás során kiderült, hogy a Szakács Árpád által készített interjút a központi szerkesztő másolta be a dunántúli napilapok oldalára. A kiadónál azonban nem nagyon figyeltek a biztonságra: több tucatnyi alkalmazott használta a szerkesztőségi rendszert ugyanazzal a mindenki által ismert, közös jelszóval. A bíróság szerint F. Gábor a saját számítógépéről, az egyik szabadságon levő kollégájának felhasználónevével írt bele az interjúba. 

A Magyar Hang cikke szerint a tavaly szeptemberben indult eljárás sokáig akörül forgott, el lehetett-e végezni a módosításokat 4,5 perc alatt, a szakértők szerint ugyanis ennyi ideig piszkálták a szöveget. F. Gábor és a tanúként meghallgatott egykori munkatársak szerint ez képtelenség, és erre jutottak az informatikai szakértők is, akik szerint ennyi idő alatt csak alapos előkészítéssel lehetett átírni a szöveget. 

Bár a bíróság szerint biztosan F. Gábor gépéről módosították a cikket, ő azzal védekezett, hogy nem ült a helyén, bárki odaülhetett az asztalához, amíg ő más ügyeket intézett. Főleg úgy, hogy

a szerkesztőségben mindenki ugyanazzal a jelszóval használta a gépeket.A bíróság szerint F. Gáboron kívül más nem férhetett hozzá a géphez, és szakértők sem találtak erre utaló nyomokat. Ugyanakkor arra jutottak, hogy az elkövető megpróbálta megsemmisíteni a hamisítás nyomait tartalmazó fájlokat, és az interjú megjelenése után sok fájlt töröltek is a gépről. F. Gábor nem tagadta, hogy törölt volna adatokat és képeket, de elmondása szerint ezek személyes adatok voltak.  

F. Gábor szerint nem bizonyítható, hogy ő hamisította a cikket, ezért fellebbezett a döntés ellen. Így tett az ügyész is, ő viszont súlyosbítást kért. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.