Belehalt sérüléseibe az iráni futballszurkoló nő, aki a múlt héten felgyújtotta magát

Belehalt sérüléseibe a nemzetközi sajtóban csak Sarah álnéven emlegetett iráni nő, akit azért állítottak bíróság elé, mert a szigorú tilalom ellenére megpróbált bejutni egy focimeccsre. Sarah még márciusban bukott le, amikor férfinak öltözve próbált bejutni a stadionba. Három nap őrizet után elengedték, de bíróság elé állították.

Első tárgyalása a múlt héten lett volna, de a bíró családi vészhelyzete miatt elhalasztották. Sarah a hírek szerint a bíróság épületében felejtette a mobilját, és állítólag amikor visszament érte, véletlenül meghallotta, hogy ha elítélik, fél évtől két évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Ekkor kiment a bíróság elé, és felgyújtotta magát.

Egy héttel később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Iránban 1981 óta tiltják a nőknek, hogy férfi sporteseményekre látogassanak. Erről ugyan nincs írott törvény, de a Human Rights Watch szerint a vallási rendőrség szigorúan betartatja a tilalmat.

Sarah önégetése nagy vitákhoz vezetett Iránban, ebben még a válogatott csapatkapitánya, Maszud Sodzsaej is megszólalt. Ő azon a véleményen van, hogy a nőtilalom "idejét múlt és szégyenteli gondolatokon alapul, amiket a jövő generációi már fel se tudnak fogni". (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.