Belehalt sérüléseibe az iráni futballszurkoló nő, aki a múlt héten felgyújtotta magát

külföld
2019 szeptember 10., 11:47
comments 113

Belehalt sérüléseibe a nemzetközi sajtóban csak Sarah álnéven emlegetett iráni nő, akit azért állítottak bíróság elé, mert a szigorú tilalom ellenére megpróbált bejutni egy focimeccsre. Sarah még márciusban bukott le, amikor férfinak öltözve próbált bejutni a stadionba. Három nap őrizet után elengedték, de bíróság elé állították.

Első tárgyalása a múlt héten lett volna, de a bíró családi vészhelyzete miatt elhalasztották. Sarah a hírek szerint a bíróság épületében felejtette a mobilját, és állítólag amikor visszament érte, véletlenül meghallotta, hogy ha elítélik, fél évtől két évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Ekkor kiment a bíróság elé, és felgyújtotta magát.

Egy héttel később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Iránban 1981 óta tiltják a nőknek, hogy férfi sporteseményekre látogassanak. Erről ugyan nincs írott törvény, de a Human Rights Watch szerint a vallási rendőrség szigorúan betartatja a tilalmat.

Sarah önégetése nagy vitákhoz vezetett Iránban, ebben még a válogatott csapatkapitánya, Maszud Sodzsaej is megszólalt. Ő azon a véleményen van, hogy a nőtilalom "idejét múlt és szégyenteli gondolatokon alapul, amiket a jövő generációi már fel se tudnak fogni". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.