Észak-Korea ellentmondásos jelzéseket küld: rakétázva üzeni, hogy kész tárgyalni

külföld
2019 szeptember 10., 04:16
comments 46
Szöuli ingázók nézik elképedve a tévében az észak-koreai rakétakísérlet képeit.
photo_camera Szöuli ingázók nézik elképedve a tévében az észak-koreai rakétakísérlet képeit. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Észak-Korea Donald Trump elnöklésének harmadik évére tökéletesen elsajátította a Trumpra jellemző összevissza beszédet. Külügyminiszter-helyettesük, Csoj Szonhuj előbb bejelentette, hogy országa készen áll "átfogó" tárgyalásokat folytatni a félsziget atomfegyvermentesítéséről, pár órával később viszont két rakétát is kilőttek a tenger felé.

Eleve, az Egyesült Államok és Észak-Korea teljesen mást ért a félsziget atomfegyvermentesítése alatt. Az USA ezt úgy értelmezi, hogy Észak-Koreának kéne leszerelnie meglévő atomfegyvereit, és felhagynia a fejlesztésekkel. Észak-Korea viszont úgy, hogy az Egyesült Államoknak kéne visszavonnia atompajzsát Dél-Korea fölül. Az északi logika szerint saját atomfegyverprogramjuk szimplán biztonsági garancia egy amerikai atomcsapással szemben.

Trump elnöksége alatt már háromszor találkozott Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral - egyetlen amerikai elnök se találkozott korábban észak-koreai vezetővel, mert ezt a megtiszteltetést korábban az előrelépés jutalmának gondolták -, de ezidáig semmilyen eredményt, engedményt nem sikerült kicsikarnia tőle. Nem úgy Kimnek, aki elérte, hogy Trump még a saját hadseregét is meglepve mondjon le közös amerikai-koreai hadgyakorlatot.

Észak-Korea a tárgyalási ajánlat után, helyi idő szerint kedd reggel hétkor - magyar idő szerint hétfőn este 11-kor két rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a rakéták 330 kilométert tettek meg a levegőben. A rakétakilövés hírét az amerikai kormány is megerősítette, mint mondták, "monitorozzák a helyzetet". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.