Észak-Korea ellentmondásos jelzéseket küld: rakétázva üzeni, hogy kész tárgyalni

Szöuli ingázók nézik elképedve a tévében az észak-koreai rakétakísérlet képeit.Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Észak-Korea Donald Trump elnöklésének harmadik évére tökéletesen elsajátította a Trumpra jellemző összevissza beszédet. Külügyminiszter-helyettesük, Csoj Szonhuj előbb bejelentette, hogy országa készen áll "átfogó" tárgyalásokat folytatni a félsziget atomfegyvermentesítéséről, pár órával később viszont két rakétát is kilőttek a tenger felé.

Eleve, az Egyesült Államok és Észak-Korea teljesen mást ért a félsziget atomfegyvermentesítése alatt. Az USA ezt úgy értelmezi, hogy Észak-Koreának kéne leszerelnie meglévő atomfegyvereit, és felhagynia a fejlesztésekkel. Észak-Korea viszont úgy, hogy az Egyesült Államoknak kéne visszavonnia atompajzsát Dél-Korea fölül. Az északi logika szerint saját atomfegyverprogramjuk szimplán biztonsági garancia egy amerikai atomcsapással szemben.

Trump elnöksége alatt már háromszor találkozott Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral - egyetlen amerikai elnök se találkozott korábban észak-koreai vezetővel, mert ezt a megtiszteltetést korábban az előrelépés jutalmának gondolták -, de ezidáig semmilyen eredményt, engedményt nem sikerült kicsikarnia tőle. Nem úgy Kimnek, aki elérte, hogy Trump még a saját hadseregét is meglepve mondjon le közös amerikai-koreai hadgyakorlatot.

Észak-Korea a tárgyalási ajánlat után, helyi idő szerint kedd reggel hétkor - magyar idő szerint hétfőn este 11-kor két rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a rakéták 330 kilométert tettek meg a levegőben. A rakétakilövés hírét az amerikai kormány is megerősítette, mint mondták, "monitorozzák a helyzetet". (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.