A hitleres videó után most már egy rossz helyre ment lájk is elég volt ahhoz, hogy kitörjön a botrány a szekszárdi Garay gimiben

oktatás
2019 szeptember 11., 16:14
comments 760

A Szekszárdi Garay János Gimnázium egyik harmadikos diákja a Facebookon lájkolt egy cikket, amiben az iskolát érte kritika. Az igazgatónő, Heilmann Józsefné szeptember 6-án pénteken az osztályfőnökkel üzent a lájkolónak és az egész osztálynak, hogy a továbbiakban a közösségi médiában senki ne osszon meg, és ne véleményezzen pozitívan olyan bejegyzéseket, amik az intézmény hírnevét csorbíthatják. 

Így indult a Garay Gimnázium körüli balhésorozat újabb epizódja. Arról az iskoláról van szó, ahol az igazgatónő korábban bosszúhadjáratot indított egy diák ellen, mert a gyanúja szerint a fiú gúnyos, trágár hitleres mémet készített az iskoláról. Az ügy odáig fajult, hogy a tanulónak el kellett hagynia az iskolát, nyomozást indítottak ellene, és a gyámügy augusztusban indította a második védelembe vételi eljárást.

Az újabb botrány a Momentum oldalán jelent meg először: „Ismét elhagyja egy diák a szekszárdi Garay János Gimnáziumot Heilmann Józsefné igazgatónő miatt!” Mint kiderült, az iskola egyik központi figurájáról van szó, a gólyatáborok főszervezőjéről, a diákönkormányzat elnökéről, Paliról. Aki, miután pénteken meghallgatta az igazgatónőtől érkező direktívát, miszerint mostantól tilos az iskolát szapuló posztok lájkolása, felhúzta magát és „csak azért is” dobott egy szivecskét a helyi MSZP egyik posztjára, amiben az igazgatónő alkalmatlanságát taglalják. Szombaton csörgött Pali telefonja, a diákönkormányzatért felelős tanár kereste, hogy hívja fel az igazgatónőt, és gyorsan kérjen bocsánatot a szivecske miatt. Ugyanis: „Nem szarunk oda, ahonnan enni kapunk.”

A diák levette a szivecskét a posztról, majd a szeptember 9. hétfőt az igazgatói irodában kezdte, de Heilmann Józsefné meglepetésére azzal indított: „Nem kérek elnézést, inkább elmondom a véleményemet.” Pali véleménye pedig az volt, hogy ő az iskolán kívül azt lájkol, amit akar. De az igazgatónő ezt másképpen látta, ingerülten figyelmeztette a diákot, hogy ő nem magát képviseli, hanem a diákönkormányzat elnökeként az iskolát, így nincs joga még közvetve sem kritizálni az intézményt. Pali erre azt mondta, hogy ha ő a saját közösségi oldalán nem képviselheti önmagát, akkor inkább lemond a pozíciójáról. A diák elmondása szerint ezt követően Heilmann Józsefné hangnemet váltott, arra kérte a diákot, hogy október 13-ig, tehát az önkormányzati választásokig jegeljék a kérdést, ne kavarjanak újabb médiavihart. 

Pali szüleivel egyeztetve kedden, tehát másnap kijelentkezett az iskolából, és átiratkozott egy másik gimnáziumba. Ezen a reggelen a diákokhoz, kedd délután pedig a szülőkhöz szólt az igazgatónő az iskolarádión keresztül. (Egyébként minden szülői értekezlet úgy indul, hogy a szülők csöndben ülnek a padokban, és nézik a hangszórót, amin keresztül Heilmann Józsefné szónoklatot intéz hozzájuk.) A keddi beszéd lényege az volt, hogy a sajtóban a közeljövőben újabb rágalmak fognak megjelenni, de senki ne higgyen el semmit. A szülői értekezleten még az is felmerült, hogy ha az iskola folyamatosan figyeli a diákok közösségi médiás aktivitását, akkor az igazgatónő adja írásba, foglalja bele a házirendbe, hogy mi a helyes viselkedés az interneten és mi nem az.  

Az ügy nyilván nem csupán egy szem lájkról szól. A szivecske mögött sok felgyülemlett sérelem és konfliktus lapul. A hitleres videó országos botránya komoly nyomokat hagyott az egész város, az iskola és az igazgatónő hangulatán. Politikai kérdés lett az ügyből. Ugyanis az iskolán gúnyolódó videó elkészítésével vádolt fiú apja, Bomba Gábor sokáig harcolt a gyerek igazáért az igazgatónővel szemben. Az évek óta tartó jogi csatározás során a vállalkozó apa olyannyira belevetette magát a közügyekbe, hogy most ő lett a szekszárdi ellenzék közös jelöltje a fideszes városvezetéssel szemben. Pali szerint az igazgatónő valójában azzal vádolja őt, hogy ellenzéki megbízást teljesít, és azért lájkolta az MSZP posztját, mert ezzel az igazgatónőt támogató helyi Fideszt akarják gyengíteni. Pali érzése szerint azért kérte tőle Heilmann Józsefné, hogy az önkormányzati választásig ne mondjon le posztjáról, mert attól tart, hogy egy újabb iskolai botrány befolyásolhatja az október 13-ai voksolás végkimenetelét, és Bomba Gáborék, tehát az ellenzék malmára hajthatja a vizet.

A diák viszont azt mondja, hogy őt egyáltalán nem érdekelte, hogy milyen ellenzéki bejegyzést véleményezett, bármi mást lájkolt volna, ami elé kerül és az iskolával kapcsolatos. Egyébként pedig családjának erős fideszes kötődése van. Állítása szerint kritikája mögött nem politikai okok húzódnak. Sok garays diákot felháborít, hogy figyelik és számon kérik őket a facebookos tevékenységük miatt. Ezek a diákok a momentumos bejegyzés alatt ki is fejezik egyetértésüket. És van egy még emberibb szála a konfliktusnak: Pali hiába népszerű az iskolában, hiába szervezi évek óta a gólyatáborokat és egyéb iskolai eseményeket, állítása szerint, az igazgatónőnek soha egyetlen jó szava sem volt hozzá. Pali édesanyja úgy fogalmazott nekünk, hogy szerintük Heilmann Józsefné nem örült, hogy ilyen egyszerű paraszt családból származó tanuló irányítja a diákönkormányzatot, ezért nem ismerte el soha a diák teljesítményét.

(Az igazgatónőt megkerestük, de nem válaszolt kérdéseinkre, ha meggondolja magát, akkor kibővítjük cikkünket.)

Címlapkép: Kiss Bence

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.