Ferenc pápa szerint vannak egyházon belüli ellenfelei, akik rámosolyognak, miközben hátba szúrják

Ferenc pápa afrikai útja után, a repülőgépen beszélt újságírókkal, és most fordult elő először, hogy ennyire nyíltan beszélt a katolikus egyházon belüli konzervatív kritikusairól, írja a BBC

Elmondása szerint ezek az emberek nem akarnak jót az egyháznak, csupán a pápák és a stílus leváltásában érdekeltek, és egyházszakadást akarnak elérni. 

Fotó: ALESSANDRA TARANTINO/AFP

A kérdés úgy került szóba, hogy a Vatikán felé repülve egy újságíró megkérdezte a pápát, mit szól azokhoz az amerikai konzervatív katolikus vezetőkhöz, tévécsatornákhoz és honlapokhoz, melyeken rendszeresen támadják a személyét, elsősorban amiatt, amit mondjuk a menekültek megsegítése vagy a környezetvédelmi kérdésekben képvisel. De különösen nagy felháborodást váltott ki körükben a pápának az a döntése, hogy az elváltak és az újraházasodottak is az áldozáshoz járulhatnak. 

Mint Ferenc pápa elmondta, nem fél az egyházszakadástól, ami eleve több alkalommal előfordult már az egyház történelme során. Ugyanakkor elmondta, imádkozik azért, hogy ne történjen meg, mivel olyan sok ember spirituális egészsége függ az egyháztól. A pápa szerint kritikusait politikai ideológia mozgatja. Szerinte amiket ő állít társadalmi kérdésekről, azokat már II. János Pál pápa is állította, és most mégis azt mondják, hogy ő túl kommunista. 

Ferenc pápa elmondta azt is, hogy örül a konstruktív kritikának, de nem azoknak, akik rámosolyognak, miközben hátba szúrják. És a kritika nemcsak az Egyesült Államokból jön, hanem mindenfelől, beleértve az egyházat irányító Római Kúriát is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.