Leszázalékolták Fedort, az űrbe küldött orosz humanoid robotot

2019 szeptember 11., szerda 19:58
119

A Nemzetközi Űrállomást (ISS) megjárt orosz humanoid robotról, Fedorról megállapították, hogy a korábban tervezettekkel ellentétben nem alkalmas űrmissziókra, és nem helyettesítheti az embert a kockázatos űrsétákon.

„Nem fog többé az űrbe repülni. Nincs már ott tennivalója, teljesítette küldetését” – közölte a fejlesztője, Jevgenyij Dudorov.

A Szojuz űrhajó augusztus végén startolt a kazahsztáni Bajkonurból, a fedélzetén egy emberalakú robottal, Fedorral (oroszosan: Fjodor). A Fedor nevet a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés kezdőbetűiből állították össze. Fedor 184 cm magas, a felszereltségétől függően 106-160 kg súlyú és 20 kg hasznos teher hordozására alkalmas robonauta.

A robot, amit a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akartak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozta volna, és úgy tervezték, hogy képes legyen járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni, valamint korlátozottan az önálló cselekvésre is.

De kiderült, hogy technikája a világűrben nem működik, a lábai alkalmatlanok a külső bevetésekhez – mondta el Dudorov, aki szerint már dolgoznak Fedor utódjának tervein, ami már megfelel az űrhajón kívüli munkavégzés kihívásainak.

A robotember szeptember 6-án tért vissza a Földre, miután egy hetet töltött az űrállomáson, ahol az orosz űrhajósok, Alekszandr Szkvorcov és Alekszej Ovcsinyin körül ügyködött. Az expedíció során több feladatot is elvégzett, és műszaki adatokat gyűjtött.

Fjodor, az orosz űrrobot valójában távirányítású, de korlátozottan autonóm cselekvésre is képes. Például feláll, ha elesik. Fotó: Roszkoszmosz/AFP

Nem Fedor volt az első robot az űrben: 2011-ben az Egyesült Államok küldött fel egy humanoid robotot, azt 2018-ban hozták vissza a Földre, miután műszaki hibák léptek fel nála.

A japán Kirobo robot 2013 óta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson, és még beszélgetni is képes, bár csak japánul. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt