Leszázalékolták Fedort, az űrbe küldött orosz humanoid robotot

űrkutatás
2019 szeptember 11., 19:58
comments 119

A Nemzetközi Űrállomást (ISS) megjárt orosz humanoid robotról, Fedorról megállapították, hogy a korábban tervezettekkel ellentétben nem alkalmas űrmissziókra, és nem helyettesítheti az embert a kockázatos űrsétákon.

„Nem fog többé az űrbe repülni. Nincs már ott tennivalója, teljesítette küldetését” – közölte a fejlesztője, Jevgenyij Dudorov.

A Szojuz űrhajó augusztus végén startolt a kazahsztáni Bajkonurból, a fedélzetén egy emberalakú robottal, Fedorral (oroszosan: Fjodor). A Fedor nevet a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés kezdőbetűiből állították össze. Fedor 184 cm magas, a felszereltségétől függően 106-160 kg súlyú és 20 kg hasznos teher hordozására alkalmas robonauta.

A robot, amit a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akartak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozta volna, és úgy tervezték, hogy képes legyen járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni, valamint korlátozottan az önálló cselekvésre is.

De kiderült, hogy technikája a világűrben nem működik, a lábai alkalmatlanok a külső bevetésekhez – mondta el Dudorov, aki szerint már dolgoznak Fedor utódjának tervein, ami már megfelel az űrhajón kívüli munkavégzés kihívásainak.

A robotember szeptember 6-án tért vissza a Földre, miután egy hetet töltött az űrállomáson, ahol az orosz űrhajósok, Alekszandr Szkvorcov és Alekszej Ovcsinyin körül ügyködött. Az expedíció során több feladatot is elvégzett, és műszaki adatokat gyűjtött.

photo_camera Fjodor, az orosz űrrobot valójában távirányítású, de korlátozottan autonóm cselekvésre is képes. Például feláll, ha elesik. Fotó: Roszkoszmosz/AFP

Nem Fedor volt az első robot az űrben: 2011-ben az Egyesült Államok küldött fel egy humanoid robotot, azt 2018-ban hozták vissza a Földre, miután műszaki hibák léptek fel nála.

A japán Kirobo robot 2013 óta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson, és még beszélgetni is képes, bár csak japánul. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.