Gyűlöletbeszéd miatt letiltotta Netanjahu chatbotját a Facebook

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Letiltotta a Facebook a chatbot szolgáltatást Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök oldalán, miután többen is jelentették: a robot arról beszélt, hogy az arab választópolgárok minden zsidó nőt, gyereket és férfit el akarnak pusztítani. A Facebook szabályzata szerint ez gyűlöletbeszédnek minősül, ezért jött a tiltás.

Gyűlöletbeszéd ide vagy oda, hetek óta ez a szöveg Netanjahu egyik fő állítása a kampányban, többször is beszélt arról, hogy az izraeli arab választók nagyszabású csalásra készülnek a közelgő izraeli választáson, igaz, állításait soha semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá.

Netanjahu azt mondta, a chatbotot csak rosszul állította be a kampánystáb egyik munkatársa, természetesen nem akart gyűlöletet szítani a Facebookon. A chatbot felfüggesztése egyébként is csak jelképes, 24 órás.

Netanjahu Facebook-oldalának több mint 2,4 millió követője van, ők tudnak a Messengeren keresztül beszélgetni az oldalhoz tartozó chatbottal. A chatbot kifogásolt üzenete egyébként egészen pontosan így hangzott: „egy szekuláris, baloldali és gyenge kormány, ami az arabokra támaszkodik - arabokra, akik mindannyiunkat, nőket, gyerekeket, férfiakat el akarnak pusztítani -, atombombához segíti Iránt, ami majd megsemmisít bennünket”. Netanjahu egy interjúban azt mondta, ő maga sosem hagyott volna jóvá ilyen szöveget, hiszen ő egy komoly ember, és arab országokban is vannak barátai. (Financial Times)