Kis híján letarolt két brit ejtőernyőst egy amerikai vadászgép

külföld
2019 szeptember 12., 08:09
comments 44

Kevésen múlt, hogy egy amerikai vadászgép letaroljon két brit ejtőernyőst a cambridgeshire-i Chatteris reptér fölött. A két ejtőernyős szabadesésben volt, amikor egy F-15 ös vadászgép húzott el kevéssel alattuk. Az esetet egyikük kamerája rögzítette is.

Ezt a felvételt az esetet kivizsgáló légügyi hatóságnak is bemutatták. A UK Airprox jelentése szerint a felvételen tisztán látszik az ejtőernyős alatt elsuhanó vadászgép.

Az F-15-ös és párja a lakenheath-i légierőtámaszpontról, az amerikai haderő 48. Vadászrepülő ezred állomáshelyéről szállt fel. A hivatalos vizsgálat szerint a gépek éppen két irányítótorony között váltottak, amikor bekeveredtek Chatteris fölé. Mint írták, a váltás pillanatában nagyon nagy volt a csatorna rádióforgalma, így mire be tudtak jelentkezni a lakenheath-i légi iránítóknál, addigra már berepültek a reptér fölé.

A bizottság ugyanakkor arra jutott, hogy a pilótáknak tudniuk kellett volna róla, hogy a reptéren ejtőernyőznek, ez ugyanis része a napi rendszeres eligazításuknak. Chatterisben több ejtőernyősklub működik, a reptér légi irányítói reggelente jelezni szokták a környék más tornyainak, ha éppen aktív a reptér, vagyis ugrók lesznek a levegőben. A bizottság tájékoztatása szerint a szabadesésben zuhanó ejtőernyősök nem tudnak sebességet és irányt változtatni, bár az ejtőernyőjük nyitásával lassíthatták volna zuhanásukat.

A jelentésből az nem derül ki, hogy milyen közel volt a gép az ejtőernyősökhöz, de az incidenst veszélyessége alapján a második legsúlyosabb kategóriába sorolták. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.