Korrupció gyanújával vizsgálják Emmanuel Macron egyik szövetségesét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hivatalos vizsgálat indult pénzügyi visszaélés gyanúja miatt Richard Ferrand, a francia Nemzetgyűlés elnöke ellen. Az egykori szocialista politikus Emmanuel Macron államfő egyik közeli szövetségese.

Richard Ferrand, a francia Nemzetgyűlés elnöke. Korrupció gyanújával indult ellene vizsgálat.Fotó: JOEL SAGET/AFP

Ferrand ellen egy korrupcióellenes szervezet indított eljárást, mert gyanújuk szerint Ferrand nyolc éve jogtalan anyagi előnyhöz jutott egy ingatlanügyletből, amit az akkor általa vezetett bretagne-i egészésgbiztosítási alap bonyolított.

Ferrandot szerdán már ki is hallgatták a vizsgálóbírók. Ő tagadja a bűnösségét, és reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat tisztázni is fogja őt.

Az 57 éves Ferrand ellen ugyanebben az ügyben egyszer már feljelentést tett az Anticor nevű korrupcióellenes szervezet, és 2017-ben a politikus a vizsgálat miatt le is mondott miniszteri posztjáról Édouard Philippe miniszterelnök első kormányában, majd nem sokkal később Macron pártjának főtitkári tisztségéből is távozott.

Akkor az ügyészség nem emelt vádat Richard Ferrand ellen, ám az Anticor egy másik hatóságnál is feljelentést tett ugyanebben az ügyben. Ferrand hivatala tudatta, bíznak abban, hogy az ügy ugyanúgy zárul majd, mint az előző, mert a korábbi eljárás lezárása óta semmilyen új bizonyíték nem került elő. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.