Tíz hete van fogságban Iránban egy ausztrál útiblogger-pár

Tíz hete van fogságban Iránban a brit-ausztrál kettős állampolgárságú Jolie King és ausztrál útitársa, Mark Firkin. A BBC jelentése szerint letartóztatásuk csak szerdán került nyilvánosságra, de nevüket csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.

A brit közszolgálati csatorna értesülései szerint Firkin és King autóval akarták átszelni Ázsiát Ausztráliából Nagy-Britanniába tartva. Útjukról blogot vezettek, és rendszeresen posztoltak róla Instagramjukon is.

Letartóztatásuk okáról nagyon keveset tundi. Az Ausztrál ABC értesülései szerint állítólag engedély nélkül reptettek egy drónt. A BBC egyik forrása szerint Kingnek azt mondták fogva tartói, hogy egy fogolycsere reményében tartják fogva.

A BBC értesülései szerint King mellett egy másik ausztrál-brit kettős állampolgárságú nőt is letartóztattak Iránban. Az ő nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek róla, hogy egy ausztrál egyetem oktatója. A BBC úgy tudja, hogy őt - ismeretlen vádak alapján - időköben már tíz év börtönre ítélték. A két eset között tudomásuk szerint nincs összefüggés.