Tíz hete van fogságban Iránban egy ausztrál útiblogger-pár

Tíz hete van fogságban Iránban a brit-ausztrál kettős állampolgárságú Jolie King és ausztrál útitársa, Mark Firkin. A BBC jelentése szerint letartóztatásuk csak szerdán került nyilvánosságra, de nevüket csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.

A brit közszolgálati csatorna értesülései szerint Firkin és King autóval akarták átszelni Ázsiát Ausztráliából Nagy-Britanniába tartva. Útjukról blogot vezettek, és rendszeresen posztoltak róla Instagramjukon is.

Letartóztatásuk okáról nagyon keveset tundi. Az Ausztrál ABC értesülései szerint állítólag engedély nélkül reptettek egy drónt. A BBC egyik forrása szerint Kingnek azt mondták fogva tartói, hogy egy fogolycsere reményében tartják fogva.

A BBC értesülései szerint King mellett egy másik ausztrál-brit kettős állampolgárságú nőt is letartóztattak Iránban. Az ő nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek róla, hogy egy ausztrál egyetem oktatója. A BBC úgy tudja, hogy őt - ismeretlen vádak alapján - időköben már tíz év börtönre ítélték. A két eset között tudomásuk szerint nincs összefüggés.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.