Hermánszegen lesz a demokrácia legnagyobb ünnepe, 9-en indulnak a polgármesteri székért

politika
2019 szeptember 13., 06:04

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indul a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson.

Hermánszegen 232 szavazópolgár van, 4 százalékuk elindul a polgármesteri székért. Arányosítva ez olyan, mintha Budapesten 54 614 főpolgármester-jelölt szállna versenybe. Azt a főpolgármester-jelölti vitát képzeljük el. 

Hermánszegen 2014-ben 80 százalékos volt a választási részvétel. Akkor Badar Lászlót (Fidesz-KDNP) szavazták meg. A mostani indulók között az ő nevét nem találtuk, de ott van:

  • Badar Attila 
  • Bakosné Kiss Judit Erzsébet
  • Dányádi István Gyula 
  • Dányádi László
  • Katona Barnabásné
  • Kiss Erika
  • Micskei Sándor Csaba
  • Sebestyén Bertalan
  • Szabó József

Mindannyian függetlenek. 

Öt évvel ezelőtt a Pest megyei Tápióság volt a rekorder, ahol 13 jelölt indult. Ott most csak hárman indulnak a település vezetésért. 

Az MTI-vel a Nemzeti Választási Iroda osztott meg adatokat. Eszerint nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt van. Ezek közül a legnagyobb Szeged, Botka Lászlónak bőven lettek kihívói. A többi település: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármester-jelöltet jelentettek be az októberi választásra.

A statisztika szerint a polgármester-jelöltek közül 5858 férfi és 1739 nő; egyéni listán 23 130 férfi és 11 947 nő indulna, a tízezresnél nagyobb településeken pedig az egyéni választókerületekben 4318 férfi és 1604 női jelölt van. A települési nemzetiségi választáson 7917 férfi és 6468 nő indulna.  

A választáson indulni szándékozó jelöltek hétfőn 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat, ezek ellenőrzése után a választási bizottságoknak négy napon belül, vagyis péntek éjfélig kell dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, ezért még egy ideig folyamatosan frissülnek a nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.