Megtelt a Práter utca a Pikó András mellett tüntetőkkel

POLITIKA
2019 szeptember 13., 17:30
comments 317
photo_camera Elől, világoskék ingben Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, jobbra mögötte Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt. Fotó: Halász Júlia/444

A józsefvárosi Práter utca Pál utcai fiúk-szobránál tartottak pénteken közös énekléssel végződő tüntetést a kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje, a Momentum támogatásával elindított független Pikó András extévés, exrádiós rendőrhatósági vegzálása miatt. 

Pikó András VIII. kerületi polgármester-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt
photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Helyszíni tudósítónk, Halász Júlia szerint Pikó András az  „az ellenzékiek a Pál utcai fiúk, a Fidesz az eistandolók, legyetek Bokák es Csónakosok, vagánynak kell lennünk, megtámadtak minket, de csak többen lettünk”-vonalon tartott lelkesen fogadott beszédet az 1500-200 fősre becsült tömegnek.

photo_camera Donáth Anna tűzbe menne Pikóért. Fotó: Halász Júlia/444

A monetumos Donáth Anna arról beszélt, hogy bármikor tűzbe menne Pikóért, és hogy bármikor támadják meg a jelöltet ők mindig ott lesznek. Donáth szenvedélyesen hozta fel, hogy a legrosszabb az, amikor azt kell megélni, hogy a hatalom nem csak azokat támadja meg, akik kiteszik az arcunat - mint például ő, Pikó vagy Karácsony - hanem a legközelebbi barátainkat, a családunkat, és most pont ez történik.

Felszólalt még az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a DK-s Gy. Németh Erzsébet is.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy most pont azokat a civileket támadják, akik azert adták fel a civilségüket, hogy mindent, ami jó a civilekben, azt bevigyék a politikaba. A főpolgármester-jelölt szerint olyanokat támadtak meg, akikről azt gondolták, hogy még nem erősek, de ezek az emberek erősek. Mi nem az erős politikusokban, hanem az erős közösségekben hiszünk - fogalmazott. 

Pikó kampányközpontjában szerdán tartott házkutatást és foglalt le két laptopot a rendőrség. Mindez közvetlen azután történt, hogy hétfőn a kormányzati sajtóholdinghoz tartozó Magyar Nemzet arról írt bármiféle konkrét bizonyíték nélkül, hogy Pikóék és a fővárosi ellenzék „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra". A lap arra célzott, hogy Pikóék elmentették a jelölt ajánlóíveit aláíró állampolgárok adatait, amit a törvény tilt.

A súlyos vádakat a lap egyetlen fotóra alapozta, amit Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza osztott meg egy zárt csoportban, ahonnan egy azóta lebukott kamuprofillal regisztrált tag kiszivárogtatta azt. 

A fotón annyi látszik, a kampánycsapat tagjai számítógépeken dolgoznak és a közelükben papírok is vannak. A kép mellé Udvarhelyi azt írta, hogy

„a legeslegmenőbb back office csapat még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassunk mindent <3 hatalmas köszönet nekik, nagy öröm volt velük dolgozni az elmúlt tíz napban!”

A kampányfőnök a házkutatás után határozottan cáfolta, hogy az íveken szereplő adatokat rögzítették volna. Udvarhelyi elmondta, hogy a "feldolgozás" annyit jelentett, hogy összeírták, kinek hány darabot adtak eredetileg az ívekből, azok közül ki mennyit juttatott vissza és mennyi van még nála, illetve hogy kinek adta át azokat. Az ívekkel ugyanis szigorúan el kell számolni és büntetés jár azért, ha nem stimmel a mennyiségük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.