Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom

POLITIKA
2019 szeptember 13., 06:28

A miniszterelnök a szokásos reggeli ébresztőjében a Kossuth Rádióban rögtön leszögezte, hogy Trócsányi László egyelőre még nem kapta meg a bővítési biztosi posztot az Európai Bizottságban, még csak jelölték, és egy küzdelem még hátra van. Szerinte lesznek még forró pillanatok, mert a magyar uniós biztos-jelöltet az Európai Parlamentben is meghallgatják, és a magyar ellenzék már kilátásba is helyezte, hogy nem támogatják. (Nemcsak a magyar ellenzéki EP-képviselők szavazatára nem számíthat Trócsányi, nagyobb ellenállás lehet vele szemben, amire ezek szerint Orbán is számít.)

Orbán Viktor mindenesetre ódákat zengett a volt miniszteréről, úgy látja, hogy Trócsányira „kellő szerénységgel,de nyugodtan” lehetünk büszkék, mivel az ország intellektuális és szellemi képességeinek erejét mutatja az ő szereplése. „Akárhonnan nézzük ezt az embert, fogást találni nem lehet rajta. Itt egyetlen dolgot lehet felhozni vele szemben, hogy az ő nézőpontjukból, a támadók nézőpontjából rossz helyről jött, mert hát magyar” - mondta a miniszterelnök. 

Egyébként Orbán a bizottsági helyek kiosztását úgy látja, hogy a V4-es régió feljövőben van, hiszen a visegrádi országok két alelnöki pozíciót is kaptak. Azt, hogy Trócsányi a bővítés- és szomszédságpolitikát kapta, Orbán úgy értékelte, hogy magyar érdekek érvényesítésére is nagyobb lehetőségek nyílnak. 

Magáról az uniós bővítésről azt mondta, hogy „nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor kiálltunk a bővítés mellett”, mivel ezt Nyugaton annyira már nem akarják. „Van egy jelenség, ezt úgy hívják az európai blablában vagy tolvajnyelven, hogy bővítési fáradtság, tehát belefáradtak szegények a bővítésbe”. Orbán arra gondolt, hogy Nyugaton az európai gazdaság problémáját úgy értékelik, hogy ha nem lett volna bővítés, akkor a kontinens nyugati fele sokkal jobban teljesítene. A miniszterelnök szerint ez nem igaz, mert az uniós növekedés nagy része Közép-Európából jön.

Tudja, hogy van ez: ha valaki sikertelen, akkor rá kell mutatni valakire, hogy ki a felelős. És ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, akkor valaki másra rá kell mutatnom” - mondta Orbán, aki szerint ezért tér vissza nagyon gyakran Közép-Európa magyarázatként a gyengébb nyugat-európai teljesítményre.

De a miniszterelnök inkább úgy látja, hogy ha az EU folytatta volna a bővítést, és Macedónia, Montenegró és Szerbia már uniós tag lett volna, akkor az illegális migránsok nem jutotta volna el Németországig.

Hepe

A magyar belpolitikai viták eldöntését nem külföldi politikusoktól várom” - reagált arra, hogy Angela Merkel szerint Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat. Majd a támogatások lenyúlásáról szóló vitákról annyit mondott:

Egy olyan országban, ahol folyamatosan nő a dolgozó emberek száma, ahol fejlődés van, ahol beruházások vannak, ahol magas a gazdasági növekedés, ott biztos probléma a korrupció, mert az mindenhol probléma, de hogy nem meghatározó probléma, az bizonyos, mert akkor nem fejlődne az ország. Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt.

Majd arról beszélt, hogy 2010 előtt voltak olyan időszakok, amikor nem fejlődtünk, és ez összefüggésben állt a korrupció kérdésével. Szóval szerinte a kérdés egészen másképpen van, mint ahogy a magyar ellenzék mondja.

Végül a német kapcsolatokról megjegyezte, hogy „most éppen hupa van, nem hepe”, mert jobban állnak a kapcsolatok, mint korábban. Általában politikai természetű vitáik vannak a migráció miatt, de a gazdasági életben. 

Hupa

A beszélgetés végén röviden kitér az önkormányzati választásra is, hogy megismételje a Fidesz központi üzenetét, miszerint az ellenzék főpolgármester-jelöltje alkalmatlan, hiszen „azt gondolja, hogy az önkormányzat arra való, hogy utána az önkormányzattal harcoljon”. Ezzel szemben egy jó polgármester és képviselő mindenkivel együttműködik. Tehát „nem az a feladat, hogy összevesszünk egymással meg ellenségeket gyűjtsünk. Egy városnak meg falunak szövetségeseket, barátokat kell gyűjteni, együtt kell működni például a kormánnyal is”. Persze Tarlós Istvánt alkalmasnak tartja, és hozzá hasonló vezetőket szeretne látni a települések élén.