Szijjártó szerint hisztérikus a szlovák külügy reakciója

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte Szijjártó Péter, hogy a szlovák külügy behívatta a magyar nagykövetet a hétfői magyar-szlovák Európa-bajnoki-selejtezőn történtek miatt. 

Fotó: botost/444.hu

A fél V4-es meccsen a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák hinmuszt (akárcsak az első, szlovákiai meccsen a hazai szurkolók a magyart), időnként kórusban cigányozták a szlovákokat és felcsendült a Szar, Szlovákia rigmus is. Volt egy kisebb incidens is egy szlovák zászló miatt. A szlovák külügy ezt úgy foglalta össze, hogy a budapesti focimeccsen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy szlovák állami jelképet is, valamint kifütyülték a szlovák himnuszt.

Szijjártó arra hivatkozott, hogy - mint az megírtuk - a VIP-ben magyar politikusokkal nézte a meccset Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke, aki a lefújás után a magyar külügyminiszter szerint „tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. (Ez valóban így volt.) Szijjártó szerint a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen. (Miközben behívták a magyar nagykövetet, V4-es találkozó kormányfői találkozó volt Prágában.)

VIP-páholy a meccsen. Orbán mellett Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke.Fotó: Botos Tamás/444

A nagykövetbehívások bajnoka, Szijjártó Péter még arról is beszélt, hogy számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette, nyilván a barátság jegyében: „ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban”. (MTI alapján)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.