Az új olasz kormány már megengedi, hogy kikössenek a tengerből kimentetteket szállító hajók

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Olaszország frissen felállt kormánya engedélyezte egy civil szervezet mentőhajójának, hogy fedélzetén 82, a tengerből kimentett emberrel kikössön az országban, szakítva az előző kormány fasiszta belügyminiszterének keményvonalas politikájával. Matteo Salvini, aki annak reményében mondta fel a koalíciós kormányzást az Öt Csillag Mozgalommal, hogy előrehozott választást provokáljon ki, a Twitteren reagálva máris azzal vádolta korábbi, most a baloldallal koalícióra lépett szövetségeseit, hogy gyűlölik az olaszokat.

A tengerből kimentett menekülők az Ocean Viking fedélzetén a fal előtt, amit a megmentett gyerekek rajzai díszítenek.Fotó: ANNE CHAON/AFP

Salvini belügyminisztersége alatt az olasz hatóságok minden erővel akadályozták a kimentett fuldoklókat szállító hajók kikötését, idén a norvég zászló alatt hajózó, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée civil szervezetek által működtetett Ocean Viking lehet az első hajó, aminek engedélyezik a kikötést az olasz partokon. A Guardian összesítése szerint az elmúlt 14 hónapban 25 alkalommal kerültek összetűzésbe vízből kimentetteket szállító hajók az olasz hatóságokkal.

Az új olasz kormány szombaton engedélyezte a hajó kikötését, miután egyeztettek az Európai Bizottsággal, amelyhez szerdán este futott be kérés, hogy segítsen az Ocean Viking fedélzetén érkezők szétosztásában a tagállamok között. Az MSF közleménye szerint a tengerből kimentettek hat napi hajózás után a szicíliai Lampedusában léphetnek majd partra.

Az olasz kormány tájékoztatása szerint a 82 kimentett menekülő felét Franciaország és Németország fogadja be, a többieket más EU-tagállamok között osztják majd szét. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán a Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott egyeztetései után azt mondta, hogy azok a tagállamok, amelyek nem vállalnak terheket a menekültek szétosztásában, pénzbüntetésre számíthatnak. "Azok, akik nem vesznek részt a menekülők szétosztásában Európai szinten, azok jelentős mértékben, pénzügyi alapon fogják érezni ennek hatását" - mondta. (Via The Guardian)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.