Harminc év börtönre ítéltek egy gyermeket éveken át zaklató katolikus papot

Harminc év börtönbüntetést szabott ki Arthur Perrault katolikus papra Martha Vazquez, az új-mexikói kerületi szövetségi bíróság bírája. Perrault-t az esküdtszék még áprilisban mondta ki bűnösnek szexuális zaklatásban. Ítéletük szerint Perrault két éven át zaklatott egy kisfiút szolgálati helyén, az albuguerque-i Kirtland Légierő Támaszponton. Áldozata kilenc éves volt csupán, amikor Perrault zaklatni kezdte.

Perrault-t ugyan csak emiatt az egy esett miatt ítélték el, de tárgyalásán az ügyészek jelezték, hogy harminc éves papi pályája során többeket is zaklathatott. A tárgyaláson hét másik áldozata tett vallomást, akiket a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években zaklatott.

A most 81 éves Perrault 1992-ben megszökött a hatóságok elől. 2017-ben bukkantak a nyomára Marokkóban, ahol őrizetbe vették, és kiadták az Egyesült Államoknak, így sikerült felelősségre vonni. Az Ítélet kihirdetése után az ügyben eljáró ügyész, John Anderson közleményében azt írta, hogy "kevés szörnyűbb cselekedet van egy gyermek hosszú távú szexuális zaklatásánál". "A mai ítélet végre felelőssé teszi Perrault-t megvetendő tetteiért" - írta.

Perrault-t szövetségi bíróság ítélte el szövetségi törvények alapján. Így büntetésének legalább 85 százalékát le kell töltenie, vagyis szinte biztos, hogy börtönben fog meghalni.

Az Egyesült Államokban 1992, a Boston Globe a zaklatási ügyek eltussolását leleplező ciksorozatának megjelenése óta a Katolikus Egyház már több mint hárommilliárd dollárt fizetett peren kívül a papok áldozatainak, írja a Guardian a BishopAccountability.org weboldal összesítésére hivatkozva.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.