Letartóztatták a Kongói DK volt egészségügyi miniszterét, mert a gyanú szerint elsikkasztotta az Ebola-pénzeket

Oly Ilunga 2019. július 15-én, az ENSZ illetékeseivel folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatóján Genfben.Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Letartóztatták a Kongói Demokratikus Köztársaság volt egészségügyi miniszterét, Oly Ilungát. A rendőrség tájékoztatása szerint azzal gyanúsítják, hogy elsikkasztotta az ország keleti részén tomboló Ebola-járvány megfékezésére szánt közpénzeket.

Ilunga júliusban mondott le a miniszterségről, miután leváltották az ország Ebola-csoportjának éléről. A rendőrség szerint egy kinshasai lakásban bujkált elfogásakor, és már elhagyni készült az országot.

Az 59 éves Ilungának most megtiltották, hogy elhagyja az országot. A rendőrség hétfőn adja át majd az ügyészségnek.

Ilungát júliusban azért váltották le, mert bírálta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének a tervét, hogy az Ebola leküzdésére egy még engedélyezetlen, kísérleti vakcinát is bevessenek. (Via AFP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.