Orbán Viktor mai beszédében Krisztus pozíciójából beszélve Jézus apostolaival azonosította Magyarországot

ÉLET
2019 szeptember 14., 11:23
comments 405

Orbán miniszterelnök szombaton beszédet mondott a Parlamentben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán.Az MTI jelentése szerint többek között arról beszélt, hogy 

"Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk"

Nem gyakorló keresztény olvasóink kedvéért: Orbán itt a Hegyi beszédből idéz és arra utal. Ez volt Jézus talán legnagyobb, legfontosabb beszéde, mondhatni egyfajta programbeszéd, amiben tömören összefoglalta a tanítását és örökségét. Az a bekezdés, amit Orbán felidéz, így hangzik:

"Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!"

Orbán tehát beszédében rámutatott a hegyen épült városra. Úgy, mint előtte eddig egyetlen lény, egy ember-isten, maga Jézus Krisztus, így a beszélői pozíció ebben az esetben kétségkívül magáé a Megváltóé. Az ős-Orbán, vagyis Jézus eredeti beszédében ez a híres szövegrész végig az apostolokra vonatkozott, az ő feladatukat, szerepüket szabta meg. Az apostolok élcsapat jellegét, a világban betöltött kivételes, iránymutató szerepét Krisztus több hasonlattal igyekezett megvilágítani a jórészt egyszerű emberekből álló hallgatóságának. Ilyen hasonlat, hogy az apostolok 

  1. a föld sója, 
  2. a hegyen épült város 
  3. illetve a magas tartóra helyezett mécses/lámpa.

Az Új Jézus parlamentben elmondott beszédében tehát Magyarországot nevezte meg a hegyen épült városként, azaz arra utalt, hogy ahogy Jézus leghűbb tanítványai, követői és tanainak terjesztői az apostolok voltak, úgy szolgálja Magyarország az ő tanainak elterjesztését az egész világon, a teljes emberi faj üdvözülésére. 

Orbán biblikus beszéde így végre tisztázni tudta azt az évezredes kérdést, hogy ki is az Isten. Most már tudni, hogy Orbán Győző bányavállalkozó az.

(A szerző volt piarista diák.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt