Orbán Viktor szókészletében megjelent a magasabb rendű élet

politika
2019 szeptember 14., 08:25
comments 521
Orbán Viktor 2019. szeptember 14-én magasabb rendűnek minősítette a keresztény életet.
photo_camera Orbán Viktor 2019. szeptember 14-én magasabb rendűnek minősítette a keresztény életet. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az angolszász sajtóban egy ideje már a szélsőjobboldali jelzővel illetik Magyarország miniszterelnökét, aki a jelek szerint meg is próbál megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Szombaton például már a "magasabb rendű élet" kifejezés is megjelent a szókincsében, és nem abban az értelemben, amiben mondjuk a biológusok használják.

Ő ugyanis nem a zuzmók és az előgerinchúrosok, hanem a keresztények és a liberálisok (a két fogalom amúgy egyáltalán nem zárja ki egymást) közti különbségtételre használta. "Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk" - mondta.

Mielőtt tovább lépnénk, merengjünk el egy percre az életen, ami egyszerre mély és magasabb rendű.

Megvolt? Akkor mehetünk tovább. Orbán a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán mondta mindezt a Parlamentben. Ezen kívül még arról is beszélt, hogy a liberális demokrácia "hivatását vesztette", miközben Közép-Európában "ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg".

Magyarországon amúgy a népszámlálási adatok szerint az ország lakosságának csupán 54 százaléka vallotta magát bármilyen (tehát nem csak keresztény, hanem teszem azt hindu) vallás követőjének, az egyházaknak pedig 2018-ban már kevesebb, mint egymillióan ajánlották fel adójuk egy százalékát. (Via MTI)

UPDATE 13:45: Jómagam okleveles, harmadik generációs ateistaként fel vagyok mentve Biblia-értelmezésből, de a Piaristáknál nevelkedett kollégám, Szily László a segítségemre sietett: arra jutott, hogy Orbán a hegyre épült várost emlegetve Jézus Krisztus pozíciójából beszélve az apostolokkal azonosította a magyarokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.