Orbán Viktor szókészletében megjelent a magasabb rendű élet

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Orbán Viktor 2019. szeptember 14-én magasabb rendűnek minősítette a keresztény életet.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az angolszász sajtóban egy ideje már a szélsőjobboldali jelzővel illetik Magyarország miniszterelnökét, aki a jelek szerint meg is próbál megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Szombaton például már a "magasabb rendű élet" kifejezés is megjelent a szókincsében, és nem abban az értelemben, amiben mondjuk a biológusok használják.

Ő ugyanis nem a zuzmók és az előgerinchúrosok, hanem a keresztények és a liberálisok (a két fogalom amúgy egyáltalán nem zárja ki egymást) közti különbségtételre használta. "Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk" - mondta.

Mielőtt tovább lépnénk, merengjünk el egy percre az életen, ami egyszerre mély és magasabb rendű.

Megvolt? Akkor mehetünk tovább. Orbán a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán mondta mindezt a Parlamentben. Ezen kívül még arról is beszélt, hogy a liberális demokrácia "hivatását vesztette", miközben Közép-Európában "ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg".

Magyarországon amúgy a népszámlálási adatok szerint az ország lakosságának csupán 54 százaléka vallotta magát bármilyen (tehát nem csak keresztény, hanem teszem azt hindu) vallás követőjének, az egyházaknak pedig 2018-ban már kevesebb, mint egymillióan ajánlották fel adójuk egy százalékát. (Via MTI)

UPDATE 13:45: Jómagam okleveles, harmadik generációs ateistaként fel vagyok mentve Biblia-értelmezésből, de a Piaristáknál nevelkedett kollégám, Szily László a segítségemre sietett: arra jutott, hogy Orbán a hegyre épült várost emlegetve Jézus Krisztus pozíciójából beszélve az apostolokkal azonosította a magyarokat.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.