Az egymás kezét fogva eltemetett híres "modenai szerelmesek" mindketten férfiak voltak

ÉLET
2019 szeptember 16., 04:12

Meglepő eredményre jutottak olasz régészek a 2009-es megtalálásuk után azonnal világhírűvé vált, a sajtóban “modenai szerelmesek” néven futó emberpár maradványainak vizsgálata során. A "szerelmesek" azért lettek azonnal népszerűek, mert az örökkévalóságig egymás kezét fogva fekvő két csontváz igen erős kép. 

A tudósok automatikusan azt feltételezték, hogy egy nőről és egy férfiról van szó, de a csontmaradványok állapota miatt eddig nem lehetett megállapítani a nemüket. A bolognai és a modenai egyetem régészei most azonban új módszerrel próbálkoztak: a holttestek fogzománcának elemzésekor olyan peptidekre bukkantak, amik csak férfiakban fordulnak elő, vagyis kiderült, hogy mindkét halott hímnemű. A felfedezésről a neves tudományos folyóiratban, a Nature-ben számoltak be.

Azt egyelőre nem tudják, hogy milyen viszony fűzte egymáshoz a két középkorú, valamikor a negyedik és hatodik század között meghalt férfit.

“Abban meglehetősen biztosak vagyunk, hogy szándékosan temették el így őket” - nyilatkozta Giulia Di Rocco, a tudóscsapat egyik tagja. “Lehettek testvérek, unkatestvérek, barátok vagy szerelmesek is.” - tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a feltárt temetkezési hely háborús temető lehetett, mert 11 másik, ott talált csontváz közül többön is erőszakos halálra utaló jeleket találtak.

link Forrás

(via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.