Az egymás kezét fogva eltemetett híres "modenai szerelmesek" mindketten férfiak voltak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Meglepő eredményre jutottak olasz régészek a 2009-es megtalálásuk után azonnal világhírűvé vált, a sajtóban “modenai szerelmesek” néven futó emberpár maradványainak vizsgálata során. A "szerelmesek" azért lettek azonnal népszerűek, mert az örökkévalóságig egymás kezét fogva fekvő két csontváz igen erős kép. 

A tudósok automatikusan azt feltételezték, hogy egy nőről és egy férfiról van szó, de a csontmaradványok állapota miatt eddig nem lehetett megállapítani a nemüket. A bolognai és a modenai egyetem régészei most azonban új módszerrel próbálkoztak: a holttestek fogzománcának elemzésekor olyan peptidekre bukkantak, amik csak férfiakban fordulnak elő, vagyis kiderült, hogy mindkét halott hímnemű. A felfedezésről a neves tudományos folyóiratban, a Nature-ben számoltak be.

Azt egyelőre nem tudják, hogy milyen viszony fűzte egymáshoz a két középkorú, valamikor a negyedik és hatodik század között meghalt férfit.

“Abban meglehetősen biztosak vagyunk, hogy szándékosan temették el így őket” - nyilatkozta Giulia Di Rocco, a tudóscsapat egyik tagja. “Lehettek testvérek, unkatestvérek, barátok vagy szerelmesek is.” - tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a feltárt temetkezési hely háborús temető lehetett, mert 11 másik, ott talált csontváz közül többön is erőszakos halálra utaló jeleket találtak.

(via CNN)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.