Az NVB elutasította Puzsérék fellebbezését, akik szerint Berki nem gyűjthette össze tisztán a több mint 10 ezer aláírást

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az Állampolgárok a Centrumban Egyesület fellebbezését, amit Berki Krisztián főpolgármester-jelölt nyilvántartása vétele miatt nyújtottak be.

Berkit szeptember 10-én vette nyilvántartásba főpolgármester-jelöltként a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), mivel a jelölt által leadott íveken a Fővárosi Választási Iroda 962 ajánlóív ellenőrzése során 5023 érvényes ajánlást talált. Főpolgármester-jelölt a jogszabály szerint az lehet, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.

Az Állampolgárok a Centrumban Egyesület is állított főpolgármester-jelöltet, Puzsér Róbertet.

Az egyesület pénteken fellebbezést nyújtott be az NVB-hez Berki Krisztián nyilvántartásba vétele miatt, a jelölt ajánlásgyűjtése és az ajánlások eredetének megkérdőjelezhető tisztasága miatt. A beadvány szerint a Berki Krisztián által összegyűjtött több mint 10 ezer aláírás nem közvetlenül a választópolgároktól származik, hanem illegitim forrásból.

Az NVB egyhangú döntéssel a fellebbezést elutasította, arra hivatkozva, hogy a beadványozó nem csatolt bizonyítékot – írja az MTI.

Berki indulása egyébként nagyon kapóra jött a Fidesznek, a kormánypárti kiadványok vele igyekeznek lejáratni Puzsért és Karácsony Gergelyt is.

A lapba az ellenzékből csak Berki Krisztiánnak sikerült érdemben bekerülnieFotó: Józsefvárosi Korzó