Gazdag turistáknak akarja megépíteni az első igazán sci-fibe illő, forgó mozgással mesterséges gravitációt keltő űrállomást egy amerikai cég

TECH
2019 szeptember 16., 05:33
comments 193

Az amerikai Gateway Foundation tervei szerint 2025-re üzemszerűen működni fog a sci-fi olvasók szemében klasszikusnak számító kocsikerék alakúra tervezett, forgó űrhoteljük, ahol, ha megvalósulnak a befektetővadító tervek, heti turnusokban egyszerre 100 turista élvezheti a világűrt. Vagyis azon belül azt, hogy a megfelelő sebességgel forgatott űrbéli testeken létrejövő mesterséges gravitációban, ha az kisebb a földinél, irtó ügyesen lehet szaltózni, sziklát mászni vagy gumiasztalon ugrálni. 

A tervezett űrhotel névválasztása hibátlan, ugyanis Von Braun Űrállomásnak fogják hívni a náciból amerikaivá lett legendás rakétatudós után.

Hány klasszikus sci-fi-szerző dőlne a plazmakardjába, ha meghallaná, hogy a világűr kereskedelmi célú meghódításának pionírjai azzal a céllal hagyják el a Földet, hogy ügyfeleiknek olyan élményt nyújtsanak, mintha egy luxus tengerjáró szállodahajón utaznának, vagy elmennének a Disneylandbe. Márpedig a Gateway Foundation deklaráltan erre hajt. Az alapítvány állami pénzt is szeretne, ezért a Von Braun Űrállomáson a privát luxusmodulok közé közcélú, tudományos kísérletek elvégzésére is alkalmas blokkokat álmodtak meg. 

Az űrturizmus piacán eszerint komoly verseny lesz a magán- és az állami szektor között, hiszen a NASA 2020-ban már pénzes amatőr űrhajósokat is fogadna a nemzetközi űrállomáson.

(via ABC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.