Megszünteti a PET-palackos italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek és italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Az egyetem azt írta, a PTE vezetése – a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként – úgy döntött, október 1-től a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, és a karokon 70 ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

A döntés egyik indokaként említették, hogy a Pécsi Tudományegyetem 4 éve csatlakozott a „Zöld egyetem” programhoz, aminek az egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

A közleményben Jenei Zoltán kancellárt, a projekt ötletgazdáját idézve megjegyezték: Magyarországon évi 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, és ezeknek csak a töredékét, kb. 7-8 százalékát dolgozzák fel újra. A PTE így „intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot” a döntéssel – közölték.

Friss tej egy műanyag palackban Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án.Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A vizes és üdítős palackok „száműzése” után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, illetve minden, az intézményhez köthető rendezvényen. (MTI)