Népszavazásokkal akarja lebénítani az olasz kormányt a hoppon maradt Salvini

Beszéde után Salvini egy pár gyerekcipőt mutat fel Pontidában.Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Nagygyűlést tartott vasárnap az észak-olaszországi Pontidában a lehetőségeit alaposan elszámító, így az olasz kormányt ténylegesen irányító belügyminiszter/miniszterelnökhelyettesből ellenzéki pártvezetővé vált Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki rajongóihoz beszélve azzal fenyegetőzött, hogy mostantól népszavazások sorozatával fogja ellehetetleníteni az országot kormányzó Öt Csillag-Demokrata Párt-koalíciót. 

Salvini, akit megszédített szélsőséges populista pártjának kutatásokban mért népszerűsége, augusztusban felmondta a kormánykoalíciót balos-populista partnerével, az Öt Csillaggal, abban a reményben, hogy az emiatt kiírandó előrehozott választásokon annyi helyet szerez, hogy egyedül is kormányozhat. Csakhogy fel sem merült benne az a lehetőség, hogy időközi választások helyett az Öt Csillag összeállhat az általa eddig vadul támadott hagyományos pártok bármelyikével. Márpedig éppen ez történt, így Salvini tarolás helyett - egyelőre legalábbis - megbukott. 

“Az elkövetkező hónapokban eljön a népi kormányzás ideje” - fenyegetőzött Salvini, aki ki is fejtette, mit ért a kifejezés alatt. Azt érti, hogy egymás után több népszavazást tervez kezdeményezni a fontosabb törvények ügyében. Így akarja például megtámadni a frissen alakult koalíció tervezett választásitörvény-módosítását, illetve ezzel akadályozná meg, hogy módosítsák azt az általa hozott jogszabályt, ami megtiltja a menekülteket a tengerből kimentő hajók kikötését az olasz kikötőkben. 

Utóbbi jogszabályról azt mondta, hogy nem 500 ezer, hanem 5 millió aláírást fognak összegyűjteni a módosítás ellen. (Az olasz törvények szerint bármilyen kérdésről 500 ezer érvényes aláírás összegyűjtése után írható ki népszavazás.) 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.