Olyan durván és gyermetegen nem sokan butázták le testületileg a nőket, mint most Bognár György fociedző

sport
2019 szeptember 16., 08:21

"Egy felnőtt férfi NB II-es mérkőzést hiba központilag lebutítani."

Ezt Bognár György, az NB2-es Budaörs edzője nyilatkozta a Siófok elleni vasárnapi idegenbeli 2-0-ás vereség után. Az első hallásra eléggé érthetetlen mondat - miért hangsúlyozza, hogy férfimeccs volt és mi az a központi lebutítás? - azonnal jelentést nyer, ha odanézünk a meccstudósítás tetejére, ahonnan kiderül, hogy a mérkőzést egy nő, Kulcsár Katalin vezette.

Nyilatkozatában Bognár nem részletezte, hogy a játékvezető szerinte miben hibázott, hanem azt jelentette ki, hogy egy férfi mérkőzésre nőnemű játékvezetőt küldeni eleve "lebutításnak" számít. 

Kele János elemző-kommentátor az ügyről írt fb-posztjában felidézi, hogy Kulcsár egy korábbi, Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy

"Tipikus helyzet, hogy ha hibázom, akkor a nézők, játékosok, vezetők nem ugyanazt gondolják, mint egy férfi bíró esetében, például, hogy "rosszul helyezkedett, és nem látta". Szerintük én azért hibázom, mert nő vagyok. Az sosem merül fel, hogy én is ugyanazért hibáztam, mint egy férfi kolléga."

Kele nem finomkodik, Bognár megszólalását úgy értékeli, hogy az

"Kocsmapult alól eleresztett, borgőzös hőbörgés, otromba, bunkó alpáriság. Az utóbbi évtizedek magyar futballjának esszenciája."

Frissítés: Az ügyben korábban megkerestük az MLSZ-t is, kérdéseinkre kora délután válaszoltak. Azt írják, 

„Az MLSZ következetesen elítéli az ilyenfajta diszkriminatív megszólalásokat.

Amennyiben az arra illetékesek fegyelmi vétségnek tekintik az ügyet, akkor a szabályok szerinti fegyelmi eljárásra és fegyelmi határozathozatalra fog sor kerülni”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.