Von der Leyen: Nem engedhetjük, hogy elvegyék a nyelvünket

külföld
2019 szeptember 16., 11:33
comments 354

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökét rengeteg kritika érte, miután az általa vezetett bizottságban javasolt egy olyan biztosi portfóliót is, ami „az európai életmód” védelmével foglalkozna. Von der Leyent baloldali politikusok idegenellenességgel vádolták, és úgy állították be, mintha az új biztosi portfólió Európa befogadó és kultúrákat integráló jellegét ásná alá. Erre válaszul a Bizottság elnöke kitette a Twitterre az EU működését szabályozó Lisszaboni szerződés egy passzusát, ami arról szól, hogy az EU alapértékei az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, az egyenlőség, a demokrácia és az emberi jogok, mondván, ő így értette az európai életmódot.

link Forrás

Jobboldali populista vezetők pedig üdvözölték von der Leyen tervét, a saját ideológiai győzelmükként állították be. Így tett a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen is.

Nekik Ursula von der Leyen egy hétfőn, több vezető európai lapban publikált véleménycikkben válaszolt. Azt írta, hogy ma, amikor idegen hatalmak próbálnak beavatkozni a választásainkba, belülről pedig olcsó nacionalista szlogenekkel dobálózó populisták próbálják destabilizálni az Európai Uniót, „nem engedhetjük, hogy ezek az erők elrabolják tőlünk annak meghatározását, mi az az európai életmód”. A politikus szerint ezek a populisták azt akarják, hogy az európai életmód az általa értett dolog (mármint a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok tisztelete) ellentétét jelentse.

Az Bizottság vezetője szerint az európai életmód nagy áldozatok árán jött létre, és sosem szabad adottnak vennünk, törődnünk kell vele és védelmeznünk kell. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.