Von der Leyen: Nem engedhetjük, hogy elvegyék a nyelvünket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökét rengeteg kritika érte, miután az általa vezetett bizottságban javasolt egy olyan biztosi portfóliót is, ami „az európai életmód” védelmével foglalkozna. Von der Leyent baloldali politikusok idegenellenességgel vádolták, és úgy állították be, mintha az új biztosi portfólió Európa befogadó és kultúrákat integráló jellegét ásná alá. Erre válaszul a Bizottság elnöke kitette a Twitterre az EU működését szabályozó Lisszaboni szerződés egy passzusát, ami arról szól, hogy az EU alapértékei az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, az egyenlőség, a demokrácia és az emberi jogok, mondván, ő így értette az európai életmódot.

Jobboldali populista vezetők pedig üdvözölték von der Leyen tervét, a saját ideológiai győzelmükként állították be. Így tett a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen is.

Nekik Ursula von der Leyen egy hétfőn, több vezető európai lapban publikált véleménycikkben válaszolt. Azt írta, hogy ma, amikor idegen hatalmak próbálnak beavatkozni a választásainkba, belülről pedig olcsó nacionalista szlogenekkel dobálózó populisták próbálják destabilizálni az Európai Uniót, „nem engedhetjük, hogy ezek az erők elrabolják tőlünk annak meghatározását, mi az az európai életmód”. A politikus szerint ezek a populisták azt akarják, hogy az európai életmód az általa értett dolog (mármint a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok tisztelete) ellentétét jelentse.

Az Bizottság vezetője szerint az európai életmód nagy áldozatok árán jött létre, és sosem szabad adottnak vennünk, törődnünk kell vele és védelmeznünk kell. (Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.